Gepest worden op het werk blijft een taboe

En een probleem is het, weet Willemse. Naar schatting zijn er in Nederland een kleine 500.000 mensen die structureel worden gepest op de werkvloer. De gevolgen zijn ernstig. Depressies, posttraumatische stressstoornis en zelfmoord. Het komt allemaal voor, aldus Willemse. Pesten is meer dan zout in de koffie doen. Het is vaak uitschelden, intimideren en isoleren.

Zij en twee collega-ondernemers zetten drie jaar geleden een website op, een soort kennisportaal met informatie en een besloten forum voor de slachtoffers van pesten. Dat bleek zo’n succes dat ze er anderhalf jaar geleden een stichting van maakten die geheel wordt gerund door vrijwilligers, zonder subsidie.

Inmiddels is er veel aandacht voor het onderwerp. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft maandag het startsein voor een landelijke campagne tegen pesten op het werk. Dat doet hij in het Amphia Ziekenhuis in Breda, dat een gedragscode heeft ontwikkeld om het gepest tegen te gaan.

Volgens Willemse is het niet alleen voor de werknemer een taboe om toe te geven dat hij of zij het pispaaltje is, ook de werkgever loopt er niet graag mee te koop. Bedrijven komen er niet actief mee naar buiten. Dat is op zich weer een taboe.

In de drie jaar dat de website bestaat, is Willemse veel schrijnende gevallen tegengekomen. Het komt overal voor, zegt ze. In de bouw bijvoorbeeld. Feit is dat vooral tijdelijke krachten vaak worden gepest. In de bouwsector werken er nogal wat. Maar ook in de ambtenarij komt pesten veel voor.

In het onlinemagazine dat de stichting uitgeeft, zegt ambtenaar Andr: Ik werd stelselmatig genegeerd en in een kwaad daglicht gezet, maar het ging zo geniepig dat het moeilijk was om dat te bewijzen. Ik werd er spuugonzeker van. Helemaal omdat er tegen een andere collega die tegelijk met mij nieuw was begonnen, wel aardig werd gedaan.

Willemse benadrukt dat haar stichting en de website geen hulpverlening bieden. We zijn geen psychologen. We bieden een luisterend oor aan degenen die gepest zijn of worden, die vaak een flinke emotionele knauw krijgen van het vervelende en soms zelfs pijnlijke gedrag van hun collega’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *