Falende machinebeveiliging veroorzaakt 80% van bedrijfsongevallen

 

Jaarlijks zijn 230 000 werknemers slachtoffer van bedrijfsongevallen. Dit heeft grote financiële gevolgen voor werkgevers omdat ze te maken krijgen met hoge kosten door onder andere WAO, boetes en vervangingskosten. Veel ongevallen kunnen met de juiste machine beveiliging worden voorkomen.

Bij een arbeidsongeval krijgen werkgevers vaak te maken met hoge kosten waar geen productie tegenover staat. Kosten voor dodelijke ongevallen kunnen wel oplopen tot 70.000 euro terwijl WAO kosten kunnen oplopen tot 110.000 euro. Daarnaast zijn er nog overige kosten waar werkgevers rekening mee moet houden waarvan onder andere vervangingskosten, administratie lasten, eventuele boetes en imagoschade.

Werkgevers zijn verplicht om in kaart te brengen welke gezondheid- en veiligheidsrisico's er in hun bedrijf zijn en een plan op te stellen met maatregelen om deze risico's te verminderen. Ondanks de plicht van werkgevers om te voldoen aan de Arbowet, zijn er jaarlijks meer dan 230 000 werknemers slachtoffer van bedrijfsongevallen, waarvan een derde (tijdelijk) niet meer kan werken en waarvan minstens 80 ongevallen dodelijk zijn. Onderzoek van het RIVM wijst uit dat zo'n 80% van de ongevallen waarbij medewerkers gewond raken door machines te wijten zijn aan falende machinebeveiliging.

Werknemers lopen risico als er situaties ontstaan waar de werknemer bijvoorbeeld kan uitglijden of vallen, aangereden kan worden, bekneld kan raken, of zich kan verwonden aan bewegende objecten. Vaak zijn de ongevallen te wijten aan het falen, omzeilen, en uitschakelen van beveiligingssystemen. Om risico's te beperken zijn de juiste veiligheidsmaatregelen in, op en rondom de machines van groot belang.

(bron: Koning en Hartman)

 

Bekijk hier een interactieve infographic over machineveiligheid

Koning & Hartman biedt op maat gemaakte oplossingen die ervoor zorgen dat werknemers veilig hun werk kunnen doen. De specialisten van Koning & Hartman installeren onder andere de juiste sensoren en voeren regelmatig onderhoud uit waardoor er minder risico is op arbeidsongevallen en hoge kosten bespaard kunnen worden.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *