Aantal ongevallen in de bouw sterk toegenomen

In de eerste helft van 2016 is het aantal ernstige ongevallen in de bouw met 14% toegenomen en aantal dodelijke ongevallen zelfs met 56% in vergelijking met het eerste half jaar van 2015. Het aantal in onderzoek genomen klachten en signalen is 16% hoger.

De weken voor de vakantie zijn een gevaarlijke periode waar extra aandacht voor de veiligheid nodig is, zeker nu het aantal ongevallen oploopt. Er is weliswaar geen officile bouwvakvakantie meer, maar op veel bouwlocaties wordt het werk nog net even afgerond of wordt er extra hard gewerkt voordat het werk een aantal weken stil ligt.

Dat geldt ook voor een aantal productiebedrijven. De Inspectie SZW roept werkgevers daarom op nu extra aandacht te besteden aan de veiligheid.

Gevolgen van de crisis
In de sectoren waar de crisis de grootste gevolgen had voor de productie, zoals de bouw, is nu bij het stijgen van de productie ook de toename van ongevallen te zien. Dat de bouwproductie is toegenomen zien we ook aan het aantal meldingen dat bij de Inspectie SZW is binnengekomen. Het aantal bouwprocesmeldingen (start bouwwerkzaamheden) is met 10% en het aantal meldingen van asbestsaneringen met 16% toegenomen in het eerste helft van 2016 ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2015.

Sectoren
Zowel het aantal ernstige ongevallen (42%) als het aantal dodelijke ongevallen (50%) in de bouw heeft plaatsgevonden binnen de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw. Daarna zijn de subsectoren binnen de bouw met de meeste ongevallen het grondverzet, de elektrotechnische bouwinstallatie, het slopen, de loodgieters en het schilderen, met 4-7% van de ernstige ongevallen en 10-20% van de dodelijke ongevallen in de bouw. De bouw behoort daardoor tot de tot de top drie van de gevaarlijkste bedrijfstakken.

De meeste bouwvakkers komen in het ziekenhuis terecht, krijgen blijvend letsel of gaan dood door drie oorzaken: bij meer dan de helft van de ongevallen is de oorzaak het vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen), bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen en 15% krijgt een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats. Extra aandacht is dus vooral nodig als het gaat om valbeveiliging en juist gebruik van steigers en trappen, het voorkomen dat er voorwerpen en bijvoorbeeld onderdelen die van steigers afvallen en machineveiligheid

3 gedachten over “Aantal ongevallen in de bouw sterk toegenomen”

 1. FNV wil anonieme meldlijn na forse toename doden in de bouw

  De angst voor het melden van gevaarlijke werksituaties is volgens FNV Bouw één van de oorzaken van het fors toegenomen aantal dodelijke bedrijfsongevallen in de bouw. De vakbond wil dat er binnen een jaar een anoniem meldpunt komt voor arbeidsmigranten om misstanden aan de kaak te stellen. “De angst- en zwijgcultuur onder arbeidsmigranten is groot in de bouw”, zegt woordvoerder Willem Dijkhuizen, die spreekt van ‘een groeiend probleem’. “Ze durven niets te zeggen als het werk onnodig gevaarlijk is of de werkdruk te hoog. Wie weet krijgen ze daarna van hun baas te horen dat ze niet meer welkom zijn.”

  De toestroom van onder meer Poolse en Roemeense bouwvakkers leidt op verschillende manieren tot steeds onveiligere werksituaties. “Er is een gigantisch probleem met de communicatie. Het is levensgevaarlijk als bouwvakkers elkaar niet gelijk begrijpen. De arbeidsmigranten zouden daarnaast minder bekend zijn met veiligheidsvoorschriften en zouden minder deskundig zijn dan de gemiddelde Nederlandse bouwvakker”, aldus FNV Bouw, volgens wie de oplossing ligt bij zowel de opdrachtgevers als de overheid.

 2. Explosieve stijging ongevallen in bouw 08-07-2016

  In de eerste helft van 2016 is het aantal ernstige ongevallen in de bouw met 14 procent toegenomen. Het aantal dodelijke ongevallen steeg maar liefst met 56 procent. Dat meldt de Inspectie SZW. Het gaat om een vergelijking met de ongevalscijfers uit de eerste helft van 2015. Het aantal in onderzoek genomen klachten en signalen is met 16 procent gestegen.

  Weken vóór vakantie zijn gevaarlijke periode De Inspectie roept werkgevers op om juist nu extra aandacht te besteden aan veiligheid. “De weken vóór de vakantie zijn een gevaarlijke periode waarin extra aandacht nodig is voor de veiligheid op bouwplaatsen. Zeker nu het aantal ongevallen oploopt. De officiële bouwvak bestaat weliswaar niet meer. Maar op veel bouwlocaties wordt er extra hard aan getrokken om het werk nog net even af te ronden voordat het een aantal weken stil ligt. Dat geldt ook voor diverse productiebedrijven.” De weken vóór de vakantie zijn een gevaarlijke periode waarin extra aandacht nodig is voor de veiligheid op bouwplaatsen Woordvoerder Inspectie SZW En: productie stijgt, aantal ongevallen stijgt mee In de sectoren waarin de crisis de grootste gevolgen had, zoals de bouw, is nu bij het stijgen van de productie een toename van ongevallen te zien.

  De toegenomen bouwproductie is te zien aan het aantal meldingen dat bij de Inspectie SZW binnenkomt. Het aantal bouwprocesmeldingen (start bouwwerkzaamheden) is in de eerste helft van 2016 ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2015 met 10 procent gestegen. Het aantal meldingen van asbestsaneringen steeg met 16 procent.

  Bouw behoort tot top drie gevaarlijkste bedrijfstakken Zowel het aantal ernstige ongevallen (42%) als het aantal dodelijke ongevallen (50%) in de bouw hebben plaatsgevonden binnen de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw. Daarna zijn de subsectoren binnen de bouw met de meeste ongevallen het grondverzet, de elektrotechnische bouwinstallatie, sloopwerkzaamheden, het loodgietersbedrijf en schilderwerk. Zij zijn goed voor 4-7 procent van de ernstige ongevallen en 10-20 procent van de dodelijke ongevallen in de bouw. De bouw behoort daarmee tot de top drie van de gevaarlijkste bedrijfstakken.

  Drie belangrijkste oorzaken ernstige ongevallen in de bouw De meeste bouwvakkers komen in het ziekenhuis terecht, lopen blijvend letsel op of overlijden door drie oorzaken:

  1. Bij meer dan de helft van de ongevallen is de oorzaak het vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen).

  2. Bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen.

  3. 15 procent krijgt een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats.

  De woordvoerder van de Inspectie SZW signaleert dan ook dat er op die drie terreinen werk aan de winkel is. “Extra aandacht voor veiligheid is dus nodig als het gaat om valbeveiliging en correct gebruik van steigers en trappen, het voorkomen dat er voorwerpen en onderdelen van steigers afvallen, en machineveiligheid.” Leiding moet bouwvakkers aanspreken op gedrag Bij een kwart van alle ongevallen die de Inspectie onderzoekt blijkt dat geen invulling is gegeven aan het directe toezicht op de werkvloer. “Het is belangrijk dat de direct leidinggevenden, zoals de uitvoerder, bouwvakkers aanspreken op hun gedrag. Als ze bijvoorbeeld hun persoonlijke beschermingsmiddelen niet (goed) gebruiken: hun handschoenen niet aantrekken, hun helm niet opzetten of hun gehoorbescherming achterwege laten. Of als ze de beschermkap van een machine afhalen omdat dat makkelijker zou werken. En net zo goed als zij dingen laten slingeren of een gat in de vloer niet goed afdichten, waardoor anderen struikelen of vallen.” Op een bouwplaats spreken medewerkers niet alleen Nederlands, maar ook Pools, Roemeens en Engels en dat maakt veilig werken lastiger

  Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden Inspectie SZW

  Verschillende talen bemoeilijken de communicatie Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW, ziet dat schaalvergroting en bouwplaatsen die veranderen in een conglomeraat van leidinggevenden, werknemers, uitzendkrachten en zzp’ers, de kans op ongevallen vergroten. “Op een bouwplaats spreken medewerkers niet alleen Nederlands, maar ook Pools, Roemeens en Engels. Dat bemoeilijkt de communicatie en zo kunnen er eenvoudig misverstanden ontstaan. We zien ook dat er op bouwplaatsen steeds meer bouwvakkers rondlopen voor wie niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is.”

  Ook constateert Zuurbier dat goede samenwerkingsafspraken tussen partijen ontbreken. Opdrachtgevers hebben belangrijke rol bij veilig werken De Inspectie stelt dat ook de opdrachtgever van een bouwproject een belangrijke rol hebben in zorgen dat er veilig wordt gewerkt. “Zo is het van groot belang dat zij een veiligheids- en gezondsheidplan opstellen met daarin de afspraken over veilig en gezond werken. Ook is het belangrijk dat de bouwlocatie groot genoeg is om er veilig te werken”, aldus de woordvoerder. Om te zorgen dat opdrachtgevers een V&G-plan maken en de samenwerking goed regelen, heeft minister Asscher recent de bouwprocesbepalingen voor opdrachtgevers aangescherpt. Deze maand start de internetconsultatie over deze nieuwe aangescherpte regels.

 3. Aantal ongevallen in de bouw sterk toegenomen

  Nieuwsbericht | 06-07-2016 | 09:19

  In vergelijking met het 1e half jaar in 2015 is het aantal ernstige ongevallen in de 1e helft van 2016 met 14% toegenomen en het aantal dodelijke ongevallen met 56%. Het aantal in onderzoek genomen klachten en signalen is 16% hoger.

  De weken voor de vakantie zijn een gevaarlijke periode waar extra aandacht voor de veiligheid nodig is, zeker nu het aantal ongevallen oploopt. Er is weliswaar geen officiële bouwvakvakantie meer, maar op veel bouwlocaties wordt het werk nog net even afgerond of wordt er extra hard gewerkt voordat het werk een aantal weken stil ligt. Dat geldt ook voor een aantal productiebedrijven. De Inspectie SZW roept werkgevers daarom op nu extra aandacht te besteden aan de veiligheid.

  In de sectoren waar de crisis de grootste gevolgen had voor de productie, zoals de bouw, is nu bij het stijgen van de productie ook de toename van ongevallen te zien. Dat de bouwproductie is toegenomen zien we ook aan het aantal meldingen dat bij de Inspectie SZW is binnengekomen. Het aantal bouwprocesmeldingen (start bouwwerkzaamheden) is met 10% en het aantal meldingen van asbestsaneringen met 16% toegenomen in de 1e helft van 2016 ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2015.

  Zowel het aantal ernstige ongevallen (42%) als het aantal dodelijke ongevallen (50%) in de bouw heeft plaatsgevonden binnen de algemene burgerlijke en utiliteitsbouw. Daarna zijn de subsectoren binnen de bouw met de meeste ongevallen het grondverzet, de elektrotechnische bouwinstallatie, het slopen, de loodgieters en het schilderen, met 4-7% van de ernstige ongevallen en 10-20% van de dodelijke ongevallen in de bouw. De bouw behoort daardoor tot de top 3 van de gevaarlijkste bedrijfstakken.

  De meeste bouwvakkers komen in het ziekenhuis terecht, krijgen blijvend letsel of gaan dood door 3 oorzaken: bij meer dan de helft van de ongevallen is de oorzaak het vallen van hoogte of gelijke hoogte (struikelen), bijna een kwart wordt getroffen door voorwerpen, producten of andere onderdelen en 15% krijgt een ernstig ongeval door contact met machines, gereedschap en voertuigen op de bouwplaats. Extra aandacht is dus vooral nodig als het gaat om valbeveiliging en juist gebruik van steigers en trappen, het voorkomen dat er voorwerpen en bijvoorbeeld onderdelen van steigers afvallen en machineveiligheid.

  Van alle ongevallen die de Inspectie onderzoekt, blijkt dat bij een kwart van de ongevallen geen invulling was gegeven aan het direct toezicht op de werkvloer. Het is daarom van belang dat de direct leidinggevenden, zoals de uitvoerder, bouwvakkers aanspreken op hun gedrag als zij bijvoorbeeld hun helm niet dragen of de beschermingskap van een machine afhalen omdat dat makkelijker werkt. Of dingen laten slingeren of een gat in de vloer niet goed afdichten, waardoor anderen struikelen of vallen.

  ‘Schaalvergroting en bouwplaatsen die veranderen in een conglomeraat van leidinggevenden, werknemers, uitzendkrachten en zzp’ers, vergroten de kans op ongevallen. Op een bouwplaats worden naast Nederlands ook veel talen gesproken zoals Pools, Roemeens en Engels. Daardoor ontstaan misverstanden in de communicatie. We zien op de bouwplaatsen dat er steeds meer bouwvakkers rondlopen waarvoor niet duidelijk is geregeld wie er voor hun veiligheid verantwoordelijk is. Ook ontbreken goede samenwerkingafspraken tussen de partijen’, aldus Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW.

  De opdrachtgever van een bouwproject heeft ook een belangrijke rol bij het zorgen dat er veilig wordt gewerkt. Zo is het van groot belang dat een veiligheids- en gezondsheidplan wordt opgesteld waarin de afspraken staan die zorgen dat er veilig en gezond gewerkt wordt. Tevens is van belang dat de bouwlocatie groot genoeg is om er veilig te werken. Om ervoor te zorgen dat opdrachtgevers een goed plan maken en de samenwerking goed regelen zijn recent de bouwprocesbepalingen voor opdrachtgevers aangescherpt door minister Asscher. Deze maand start de internetconsultatie over deze nieuwe aangescherpte regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *