EVOFENEDEX LANCEERT SYMBOLISCH NIEUWE SITE VAN RIVM

Bron:efofenedex.nl

De site was de basis voor de Code Gezond en Veilig Magazijn

De nieuwe website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ‘lerenvoorveiligheid’ is op 17 mei door evofenedex symbolisch gelanceerd. We hebben input aangeleverd voor de site.

www.lerenvoorveiligheid.nl geeft analyses weer uit het programma ‘Storybuilder’ waarin gegevens van de Inspectie SZW over meer dan dertigduizend arbeidsongevallen zijn opgenomen. Mede omdat de Inspectie gebruik maakt van 36 verschillende ongevalstypen, biedt de site inzicht in een breed spectrum van bedrijfsongevallen. Daardoor is Storybuilder een probaat middel om oorzaken te achterhalen van ongevallen. De diepere analyses die hierin worden gemaakt leiden niet alleen tot beter inzicht naar oorzaak en gevolg, maar geven ook de mogelijkheid om beter gerichte interventies uit te voeren. Zo werd bijvoorbeeld duidelijk dat acties, gericht op het voorkomen van ongevallen tussen heftrucks en voetgangers, meer resultaat hebben als de voetganger en zijn gedrag als belangrijk uitgangspunt worden genomen.

 

Code

De analyses bieden een handvat in het herkennen van risicovolle situaties. De site is mede daardoor basis geweest voor de Code Gezond en Veilig Magazijn, zoals wij die geïnitieerd hebben. Storybuilder is een ingewikkelde methode en alhoewel hij bedoeld is voor het bedrijfsleven, is gebleken dat bedrijven de methode niet makkelijk zelf kunnen gebruiken. Daarom juichen wij het toe dat de gegevens en de analyses nu op deze wijze openbaar worden en dat de site in de toekomst nog veel meer zal gaan bieden. Wij zijn blij dat we hieraan hebben meegewerkt en zodoende een bijdrage hebben kunnen leveren aan een betere en veiliger werkplek, belangrijk voor werknemers en werkgevers.

Zo is de sectorinformatie opslag en dienstverlening vervoer bij uitstek het onderwerp waar bedrijven meer te weten kunnen komen over magazijnen en de veiligheid daar. De uitwerking van de gegevens wordt gerelateerd aan een ruimte (hoofdzakelijk gebruikt voor opslag), aan laden en lossen (kan in alle sectoren zijn) en aan deze activiteiten aan boord van schepen. Maar er is ook aandacht voor productiegebieden in fabrieken en werkplaatsen. De site biedt daardoor ook de mogelijkheid van benchmarken van de eigen situatie.

Lees meer over Veiligheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *