Dood op de eerste dag

Kent u die reclame nog van de uitzendkracht die wel heel feestelijk wordt uitgeluid? En die in dank de woorden spreekt: ‘Het waren twee fantastische dagen’? Voor Lawrence Daquan Davis was zijn eerste dag als uitzendkracht geen ‘fantastische dag’, het was zijn laatste.

Anderhalf uur nadat hij aan zijn eerste werkdag was begonnen, vond de 21-jarige Davis de dood op zijn eerste werkvloer. Nu is hij de hoofdpersoon in een film over veiligheid voor uitzendkrachten.

Veiligheidshesje

Een paar minuten voor hij aan zijn allereerste werkdag begon, stuurde Davis zijn vriendin nog een selfie. Zijn veiligheidshesje heeft hij al aan. Dat bood geen bescherming toen een machine om rumvaten te verplaatsen hem verpletterde op de werkvloer in de Bacardi-fabriek. Davis kreeg vijftien minuten veiligheidsinstructie voor hij aan het werk ging. De film A Day’s Work toont beveiligingsbeelden waarop te zien is hoe Davis zijn dood tegemoet loopt.

Uitzendkracht

Bacardi kreeg een boete van 110.000 dollar opgelegd. Het uitzendbureau, de eigenlijke werkgever van Davis, hoefde niets te betalen voor het ongeval dat leidde tot zijn dood. Volgens Amerikaanse deskundigen heeft een uitzendkracht die productiewerk doet, zes keer meer kans om een arbeidsongeval te krijgen dan een werknemer in vaste dienst. Alle bedrijfstakken worden veiliger, alleen niet voor flexwerkers. A Day’s Work toont nieuwsbeelden van diverse dodelijke arbeidsongevallen waarbij flexwerkers waren betrokken.

Nederland

De situatie in Nederland is niet heel anders, zo blijkt uit het Jaarplan 2016 van de Inspectie SZW. “De Inspectie ziet in haar analyse van arbeidsongevallen dat uitzendkrachten veel vaker het slachtoffer zijn van arbeidsongevallen dan vaste werknemers. Op bouwlocaties bevinden zich steeds meer partijen die in allerlei constructies van onderaanneming het werk verrichten. Ook ziet de Inspectie dat klussen met grote risico’s voor arbeidsveiligheid steeds vaker worden verricht door zzp’ers. Dit maakt toezicht hierop complexer en zorgt dat zaken gemiddeld langer duren.

> Kijk hier naar de trailer van de film A Day’s Work

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *