Dertien dodelijke bouwongevallen in 2020: ‘Wijkt niet substantieel af van voorgaande jaren’

Bron:Cobouw

De bouw telde in 2020 dertien dodelijke ongevallen. Dat is een zeer lichte daling in vergelijking met voorgaande jaren. Alleen in 2015 lag het cijfer nog lager, toen ging het om ‘maar’ negen incidenten met dodelijke afloop. Dat meldt de Inspectie SZW.

Het totaal aantal arbeidsongevallen met dodelijke afloop in Nederland schommelt al jaren tussen de vijftig en de zeventig, laat de Inspectie weten. “Dat is ook dit jaar niet anders”, schrijft woordvoerder Elizabeth Palandeng in een reactie. “Ook het aantal dodelijke incidenten in de bouw wijkt niet substantieel af van voorgaande jaren.” De bouw zelf wil naar nul doden per jaar, maar dat lukt dus vooralsnog niet.

In totaal zijn 443 onderzoeken naar ernstige arbeidsongevallen afgerond. Dit kunnen ook voorvallen zijn die bijvoorbeeld in 2019 hebben plaatsgevonden, waarvan in 2020 het onderzoek is afgerond. “De bouwsector is daarmee nog steeds een van de sectoren waarin de meeste ongevallen plaatsvinden.”

Lastig te achterhalen

Het is niet altijd te achterhalen welke dodelijke ongevallen hebben plaatsgevonden, en wat er precies is gebeurd. Vaak worden dit soort incidenten opgepikt door (lokale) media, maar dat gebeurt niet altijd. Via gesprekken tussen de Inspectie en branchepartijen als de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), is er nu wel een beter overzicht beschikbaar.

Vijf dodelijke ongevallen werden in 2020 doorgegeven door de Inspectie en die fatale incidenten zijn verder nergens te vinden. Dat is schrijnend, vindt Werner van Eck, programmamanager Veiligheid bij Heijmans, en lid van de kerngroep van de GCVB. Van een deel van die ongelukken met dodelijke afloop weet de branche dus niet wat er is gebeurd. “Laat staan wat we ervan hebben geleerd”, aldus Van Eck.

Overzicht dodelijke ongevallen

Het onderstaande overzicht van dodelijke arbeidsongevallen is opgesteld uit informatie van de GCVB, die gesprekken had met de Inspectie. De lijst is niet helemaal compleet, omdat van een aantal voorvallen niet duidelijk is of die wel of niet door de Inspectie als arbeidsongeval zijn gerekend. Dat heeft met de criteria voor arbeidsongevallen te maken. Onderstaande lijst telt elf ongelukken met dodelijke afloop, de Inspectie kon niet bevestigen welke twee andere fatale incidenten zij hebben meegerekend.

Januari

Het begon helaas al in de eerste maand van januari. Volgens de Inspectie is een persoon overleden na een val van hoogte.

Februari

In februari vonden drie dodelijke bouwongevallen plaats. Het eerste vond plaats in Eindhoven, waar een gevelplaat en steiger op een bouwvakker terecht kwamen. De gevelplaat viel van zo’n zes meter hoogte naar beneden. Twee andere medewerkers konden net op tijd wegspringen.

Een paar weken later ging het mis in Amsterdam. Een bouwvakker overleed na een val van de vierde etage bij sloopwerkzaamheden aan de Keizersgracht.

Nog geen week later ging het weer mis in Amsterdam. Een werknemer op een bouwplaats in Westpoort werd bedolven door instortend puin. Het zou gaan om een betonnen muur van zes bij vier meter.

Maart

In maart vonden twee bouwvakkers de dood. In Vinkeveen raakte een bouwvakker bekneld tussen twee betonnen muren. De muren stonden op een trailer van een vrachtwagen.

Het tweede ongeval betrof een val van iets meer dan vier meter, bij werkzaamheden aan het project Velsertunnel. Een ongezekerde steigerplank buiten de leuning van de steiger schoof weg, waardoor een werknemer naar beneden viel.

Mei

In mei vonden drie dodelijke ongevallen plaats, alle drie met betrekking tot vallen van hoogte. Twee gevallen zijn door de Inspectie bekendgemaakt, een derde kwam ook in de media. Een man raakte op een bouwplaats in Rozenburg ten val. Hulpdiensten en een traumateam kwamen ter plaatse. De man is later in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

Juli

Ook in deze maand vond weer iemand de dood door een val van hoogte, meldt de Inspectie.

December

Het laatste dodelijke ongeval van 2020 vond plaats in december.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *