Debouwmaakthetveilig.nl is jouw nieuwe startpagina over veiligheid

Bron:Bouwendnederland

Op 1 maart is de nieuwe website Debouwmaakthetveilig.nl live gegaan. We gaan je hiermee een centrale plek bieden met praktische content over veiligheid, trainingen en campagnes voor kleine en grote bouw- en infrabedrijven.

De bouwsector staat in de top drie van de meest onveilige sectoren van ons land. We accepteren geen dodelijke slachtoffers binnen de sector meer. Onze ambitie is dat iedereen veilig de bouwplaats verlaat. Elk ongeval is niet alleen persoonlijk een groot drama. Arbeidsongevallen kosten de sector namelijk tientallen miljoenen euro’s per jaar. Elke bouwplaats is een dynamische, steeds veranderende omgeving met grote, zware materialen en machines. Iedereen die op de bouwplaats (tijdelijk) rondloopt, moet altijd nóg scherper bewust zijn van de veiligheidsrisico’s. Beperkt risicobesef, in combinatie met onverwachte situaties, leidt vaak tot ongevallen.

Waarom hebben we deze website gebouwd?

Debouwmaakthetveilig.nl is een springplank naar betrouwbare en praktische informatie op het gebied van veiligheid in onze sector. Je vindt hier content over veilig werken (arbo), veilig bouwen (constructie en omgeving), trainingen, workshops en speciale campagnes, zoals de Bewust Veilig-dag. We hebben deze startpagina met name gebouwd voor de kleinere bouwbedrijven die geen specialisten op het gebied van veiligheid in dienst hebben, maar staat natuurlijk open voor iedereen.

Laten we een voorbeeld geven

Aandacht in het onderwijs voor veiligheid is letterlijk van levensbelang, maar niet iedereen op de bouwplaats leert makkelijk uit boeken of spreekt Nederlands. Gelukkig maakt de huidige technologie het mogelijk om op een andere wijze, namelijk taalarm en visueel, aandacht te besteden aan veiligheid. Hierbij gaan we gebruik maken van virtual reality (VR) dat ook niet-Nederlands sprekenden toegankelijk is. Met VR worden werknemers beter, sneller en kostenbesparend getraind. Het werkt zo: we filmen eenmalig een fictieve bouwplaats. Daar worden allerlei onveilige situaties getoond aan de drager van de VR-bril. Zo leer je op een veilige manier een gevaarlijke situatie herkennen en leer je hoe je daarmee omgaat.

Er is nu een projectgroep bezig om deze VR-module te ontwikkelen en deze nieuwe trainingsmethodiek toegankelijk te maken voor alle bedrijven in de sector. De eerste module krijgt het thema ‘werken op hoogte’ die naar verwachting rond de zomer klaar is. Zodra deze VR-techniek live is, lees je dat op Debouwmaakthetveilig.nl.

Slechts een voorproefje

Bovenstaand voorbeeld over VR is een kleine preview van praktische tools en informatie die je op de startpagina vindt en het belang van veiligheid op de bouwplaats moet vergroten. Natuurlijk worden er het komende jaar nog veel meer initiatieven bedacht om bouwveiligheid op de kaart te zetten. Heb jij nou zelf een idee, stuur ons een mail en deel jouw suggestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *