Bedrijven trekken zich niets aan van de Arbowet

bron: www.baaz.nl, door: Aimée van Vuuren

Volgens het onderzoek ‘Arbo in bedrijf 2018’ voldoet slecht 33 procent aan alle verplichtingen uit de Arbowet. Ondanks dat de rest zich niet of onvoldoende aan de wet houdt, is er wel een positieve ontwikkeling te zien ten opzichte van voorgaande jaren.

Naleving Arbowet

De werkgever kan een overzicht opstellen van alle gevaren die werknemers binnen het bedrijf kunnen lopen, het risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E). Het aantal bedrijven dat zo’n RI&E heeft opgesteld, is gestegen met vier procent in 2018 ten opzichte van 2016. Het hebben van een RI&E is één van de vier eisen waaraan een bedrijf moet voldoen om de wet na te leven. De andere drie zijn het hebben van een preventiemedewerker, het klaar hebben staan van bedrijfshulpverlening en een overeenkomst met de arbodienst.

Arbeidsrisico’s

Tijdens het onderzoek worden negen arbeidsrisico’s bekeken bij bedrijven. 60 tot 78 procent van de bedrijven waar één of meerdere risico’s aanwezig is of zijn, hebben voldoende maatregelen genomen om de werknemers te beschermen. Daarnaast zijn de regels van de Arbowet op het gebied van zwangere vrouwen steeds bekender geworden op de werkvloer. Meer dan de helft van bedrijven heeft een rustruimte gecreëerd voor zwangere vrouwen en 70 procent biedt mogelijkheden aan om de werktijden en arbeidsomstandigheden aan te passen naar wens. Daarnaast hanteren bedrijven steeds meer de regels op het gebied van jongeren in dienst. 80 procent van de onderzochte bedrijven leven de regels na.

Voorwaarden

In het monitoronderzoek ‘Arbo in bedrijf’ wordt om de twee jaar door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gekeken in hoeverre bedrijven zich aan de Arbowet houden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Inspectie ZSW. Zij beoordelen op basis van een bedrijfsbezoek, een gesprek met de werkgever of vertegenwoordiger en inzage in relevante documenten of je voldoet aan de voorwaarden van de wet. Er zijn tussen september 2017 en december 2018 in totaal 1.300 aselect gekozen vestigingen van bedrijven bezocht.

Sinds 2016 is het aantal bedrijven die zich volledig hielden aan de Arbowet gestegen met 6 procent, van 27 naar 33 procent. In 2020 worden de resultaten van het nieuwe onderzoek bekendgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *