Bedrijfsongevallen: vaak met machines

Bron:metaalmagazine.nl

Werken met machines levert nog altijd een groot risico op ongevallen op. Ongevallen met machines behoorden vorig jaar in Nederland tot de groep van meest voorkomende bedrijfsongevallen. Dat meldt de Monitor Arbeidsongevallen 2020, uitgevoerd door de Inspectie SZW. De nieuwe Metaal Magazine gaat in op wat een ondernemer kan doen om het risico te verminderen.

Het aantal bedrijfsongevallen met machines ligt ongeveer even hoog als het vallen van een ladder, dak of steiger. Logisch, want één op de vijf medewerkers (zo’n anderhalf miljoen mensen) in Nederland maakt tijdens het werk gebruik van machines. Het gaat daarbij vooral om aangedreven handgereedschap (cirkelzagen, slijpmachines), heftrucks, hijs- en hefwerktuigen en productiemachines.

Bewegende delen

Bij ongevallen met een machine kwam een medewerker meestal in contact met bewegende delen van een machine, geeft de Monitor aan. Dit heeft vaak ernstige gevolgen, met veelal blijvend letsel, zoals amputatie van vingers of handen.

Slachtoffers van machineongevallen waren in ongeveer de helft van de gevallen de machine aan het bedienen, de andere helft was bezig met schoonmaak of onderhoud. In dat laatste geval stond de machine vaak nog aan of op standby, terwijl het slachtoffer dacht dat de machine uit stond. Soms was wel de computer uitgezet die de productielijn bedient en werd ten onrechte gedacht dat daarmee ook de machine was uitgeschakeld.

Gevarenzone

Veel voorkomende oorzaken van ongevallen met machines zijn ook het betreden van de gevarenzone van de machine of mankementen aan de fysieke afscherming. In bijna de helft van de ongevallen was sprake van een combinatie van beide. De Monitor Arbo in bedrijf, die de Inspectie SZW tweejaarlijks uitvoert, geeft inzicht in hoe in bedrijven wordt omgegaan met machineveiligheid.

Informatie

Klik hier voor de Monitor Arbo in bedrijf 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *