Arbo in cijfers: is werken in de hitte of de kou een gezondheidsrisico?

Uit:Arbo-online.nl

Temperaturen van 40 graden Celsius, verbroken warmterecords; we krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Is werken in de hitte slecht voor onze gezondheid? En hoe zit dat met kou?

Werken in de hitte of de kou; voor sommige werknemers hebben de weersomstandigheden invloed op het werk. Dat geldt voor die werknemers die in hun werk direct staan blootgesteld aan de weersinvloeden.

Maar daarnaast is er ook nog een groep werknemers die door de aard van hun werk te maken heeft met hitte of kou. Die hebben geen last van de warmte van de zon, maar wel van de hitte van de over waarmee ze werken. Of in het geval van koude van de grote vriezer waar ze steeds in en uit moeten lopen.

In welke sector werken in de hitte of de kou? 

Werken in de hitte of de kou komt in bepaalde sectoren regelmatig voor. In 2021 werkte 19 procent van de werknemers wel eens in de hitte en 20 procent wel eens in de kou. Werken in de hitte kwam vooral voor in de horeca (46%), de landbouw (44%) en de bouw (31%). Werken in de kou gebeurt vaker dan gemiddeld in de bouw (37%), de landbouw (35%) en het vervoer (34%).

Tip:

Meer weten over warm weer en werk? DOWNLOAD de gratis whitepaper Werken in de warmte.

44% vindt maatregelen tegen de hitte nodig 

Denken werknemers dat werken in de hitte of de kou mogelijk slecht is voor hun gezondheid? Van de werknemers die in de hitte werken geeft 26 procent aan dat zij dit zien als een risico voor hun gezondheid. Daarbij vindt 44 procent dat (aanvullende) maatregelen tegen de hitte nodig zijn.

> LEES OOK: Hitte op de werkvloer: ken de effecten en weet wat eraan te doen valt

Van de werknemers die in de kou werken zegt 22 procent dit te zien als een gezondheidsrisico. Maatregelen of aanvullende maatregelen tegen die kou zijn nodig, stelt 33 procent. 

Meer lezen over de arbeidsomstandigheden van werknemers in Nederland? Kijk dan op monitorarbeid.nl

Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2021 (TNO | CBS) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *