Arbeidsongevallen in verkeer vaker fataal

Arbeidsongevallen in het verkeer maken maar een tiende uit van alle ongelukken op de werkvloer en toch zijn ze vaak ernstiger dan de rest. Zo komen elk jaar gemiddeld 60 mensen in een arbeidsongeval om in het verkeer.

Elk jaar komen gemiddeld 123 mensen om het leven tijdens de werkuren, ongeveer 1900 personen raken gekwetst. Hoewel veiligheid op veel werkvloeren heel belangrijk is, wil het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) werkgevers ook de gevaren van arbeidsongevallen op het werk doen inzien.

Hoge kosten

Uit cijfers van de mobiliteitsorganisatie blijkt dat werkongevallen in het verkeer aanzienlijk zwaardere gevolgen hebben dan gewone incidenten op het werk. In het verkeer leiden 126,2 op 1000 ongevallen tot blijvende ongeschiktheid of overlijden, bij andere arbeidsongevallen is dat 93,8. De medische kosten lopen ook hoger op en er zijn ook heel wat indirecte kosten, zoals verloren werktijd door ziekteverlof, bedrijfswagens die schade hebben, vervanging van personeel en vorming van die vervangers en verlies van ontevreden klanten door een lager rendement.

Hou aandacht bij de weg

Het BIVV heeft tips voor bedrijven die hun werknemers stimuleren om met de fiets naar het werk te komen. Zorg ervoor dat de mensen met een fiets rijden die technisch in orde is, maar wijs hen er ook op te dat ze goed zichtbaar moeten zijn, aldus Karin Genoe, gedelegeerd bestuurder van de organisatie. Chauffeurs moeten ook beseffen dat de tijd in de auto geen verloren uren zijn. Afleiding zoals mails checken en telefoneren zijn factoren die ongevallen in de hand werken. De overheid kan ook zijn bijdrage doen door maatregelen uit te werken die thuiswerken fiscaal aantrekkelijker maken.

bron: http://nl.metrotime.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *