Arbeidsinspectie tikt PostNL op de vingers

PostNL zou onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de risico’s op hoge werkdruk en fysieke belasting van zijn pakketbezorgers. Dat meldt het televisieprogramma Zembla op basis van een vertrouwelijke brief van de Arbeidsinspectie.

Volgens de Arbeidsinspectie overtreedt PostNL hiermee de Arbowet. PostNL verwerpt de aantijging. Volgens de onderneming is er in de relatie met de zelfstandige pakketbezorgers geen sprake van een gezagsverhouding.

Eigen verantwoordelijkheid

Jeroen Veldstra, directeur HR & sourcing van pakketten laat in een reactie weten dat PostNL zorgt voor veilige en goede arbeidsomstandigheden maar dat de zelfstandige bezorger ook zelf verantwoordelijk is. “Wij zorgen voor veilige en goede arbeidsomstandigheden. Wij treffen daar heel veel maatregelen voor. Maar op enig moment gaat hij de deur uit en heeft hij zijn eigen verantwoordelijkheid.”

Vervolgstappen

PostNL laat eveneens weten verbaasd te zijn door de aantijging. “Het heeft ons verrast dat een vertrouwelijke correspondentie op deze wijze bekend is. We hebben de brief van de inspectie bestudeerd en vervolgstappen genomen”, aldus een woordvoerder. PostNL heeft tot 1 september de tijd om aanpassingen te doen, anders staat het bedrijf een boete te wachten.

Rechtszaak Subcopartners

Subcopartners, de vakbond voor zelfstandige pakketbezorgers laat vandaag weten te overwegen om een schadeclaim in te dienen bij PostNL vanwege de tariefsverlagingen die het bedrijf de afgelopen jaren doorvoerde. SubcoPartners stelt dat pakketbezorgers op die manier zijn misleid. De vakbond ziet mogelijkheden voor een gemiddelde schadeclaim van circa 270.000 euro per zelfstandig pakketvervoerder. Dat kan een miljoenenclaim worden, voorspelt de vakbond.

‘ZEMBLA: Baas in eigen Bus’, woensdag 11 mei om 21.15 uur, NPO2.

Eerste publicatie door Peter de Weerd op 11 mei 2016 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *