Aantal ongevallen daalt, maar niet genoeg

Auteur: Nicole Weidema | 03-07-2012 

In 15 van de 27 EU-lidstaten is het aantal arbeidsongevallen gedaald in de afgelopen drie jaar.

De Europese Commissie vindt het desondanks tijd voor een nieuwe strategie voor veiligheid op de werkvloer. Dat zegt Eurocommissaris László Andor van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Nieuwe technologische ontwikkelingen zorgen volgens Andor voor nieuwe risico's voor werknemers. Hij noemt hierbij specifiek nanotechnologie, genetische engineering en synthetische biologie. Ook wijst hij erop dat werknemers vaker last hebben van psycho-sociale klachten, bijvoorbeeld door angst om hun baan te verliezen.

Maar ook de "oude" oorzaken van arbeidsgerelateerd letsel zijn nog volop aanwezig: 33 procent van de Europese werknemers draagt minstens een kwart van de werktijd zware lasten, 46 procent doet zijn werk minstens een kwart van de tijd in vermoeiende of pijnlijke houdingen. Ongeveer 11 miljoen werknemers lijden volgens Andor aan werkgerelateerde klachten aan het bewegingsapparaat. 30 procent wordt blootgesteld aan lawaai en 15 procent ademt rook of stof in of moet werken met gevaarlijke chemicaliën. Andor wil dat de Europese regels beter aansluiten op de praktijk. Volgens hem is het nu vooral voor werkgevers in het MKB – verantwoordelijk voor het grootste deel van de werkgelegenheid in de EU – moeilijk om zich aan de regels te houden, omdat zij geen arbospecialisten in dienst hebben.

Het gevolg is slechtere werkomstandigheden voor de werknemers, of hoge kosten voor externe experts voor de werkgevers. Aan het einde van het jaar maakt Andor de resultaten van de evaluatie van het huidige beleid bekend en wordt duidelijk hoe hij de strategie verder wil aanscherpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *