1 op de 15 werknemers over 2016 betrokken bij arbeidsongeval

bron:www.groentennieuws.nl
Het aantal arbeidsongevallen is sterk toegenomen in 2016, waarbij van elke 15 werknemers er 1 betrokken is bij een ongeval op de werkvloer.

Maar wat zijn dan de oorzaken van arbeidsongevallen? En op welke werkplekken en bij welke beroepen komen arbeidsongevallen het meest voor? VCAcursus heeft alle feiten en cijfers op een rijtje gezet en kwamen tot onderstaande infographic:

[[image:Plaatje_ongevalstat.jpg|left|link=source]]

Een gedachte over “1 op de 15 werknemers over 2016 betrokken bij arbeidsongeval”

  1. VNCI wil sneller ongevallen verminderen

    11 november 2016  door Louise Wagenaar

    De werkgroep Arbeidsveiligheid van de VNCI vindt dat het aantal ongevallen in de chemische industrie te langzaam daalt. Daarom vraagt zij bedrijven hun ongevallenanalyses voortaan meteen met de VNCI te delen. Dan kunnen andere bedrijven daar sneller van leren en zal de branche haar doel van nul ongevallen sneller bereiken. Zo krijgt de werkgroep een actueel overzicht van incidenten die hebben plaatsgevonden, dat ze eens per kwartaal in haar periodieke overleg kan bespreken. Daarna kan ze de leden direct informeren over de geleerde lessen, eventueel op bijeenkomsten. Voordeel van deze aanpak is dat de leden sneller kennis kunnen nemen van de geleerde lessen en hierdoor ook sneller actie in eigen bedrijf kunnen ondernemen. Uit de cijfers over 2015 blijkt dat het aantal ongevallen met verzuim per miljoen gewerkte uren onder het eigen personeel van VNCI-leden iets is gedaald, namelijk van 1,27 in 2014 naar 1,22 in 2015. Maar de ongevallenfrequentie onder aannemerspersoneel is na jaren van daling ineens weer toegenomen, en wel van 1,29 in 2014 naar 1,41 in 2015. Voor deze stijging zijn een paar aannemers verantwoordelijk.

    De oorzaken van de incidenten in 2015 zijn vrijwel dezelfde als in 2014, zoals 'onvoldoende identificatie van gevaar en risico'. Ook gebeuren nog te veel ongelukken waarbij mensen in aanraking komen met elektriciteit, hitte of gevaarlijke stoffen.

    Bron: VNCI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *