World Day of Decent Work

Bron:InspectieSZW

Ieder jaar op 7 oktober wordt wereldwijd stil gestaan bij eerlijk werk: decent work. Deze ‘World Day for Decent Work’ is in het leven geroepen door de internationale vakbeweging en bestaat sinds 2008. Voor de Inspectie SZW is de dag aanleiding om extra aandacht te vragen voor eerlijk en fatsoenlijk werk in ons land. Met eerlijke lonen, goede werkomstandigheden en respect voor elkaar. Fatsoenlijk en eerlijk werk is de norm in Nederland.

Staat van eerlijk werk 2019

In de Staat van eerlijk werk 2019, publicatie vandaag om 18.00 uur, gaat de Inspectie SZW in op ‘eerlijk loon voor eerlijk werk’. Hoewel de economie bloeit, ziet de Inspectie SZW een stapeling van risico’s aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Voorbeelden van oneerlijk werk op Inspectiewerkt.nl

Onderbetaling en lange werkdagen: afwassers in de betere restaurants van Amsterdam lijken kind van de rekening te zijn. Lees het verhaal over de afwassers op Inspectiewerkt.nl. Daarnaast vindt u er ook het verhaal over schoonmaker Samir. Een inspecteur zag hem twee keer tijdens nachtelijke schoonmaakwerkzaamheden, terwijl hij niet mag werken vanwege zijn asielprocedure.

Een gedachte over “World Day of Decent Work”

 1. Gepubliceerd: Staat van eerlijk werk 2019

  Bron:inspectieSZW

  Maandag 7 oktober, was de jaarlijkse ‘World Day for Decent Work’. Op deze dag, ingesteld door de internationale vakbeweging, werd wereldwijd stilgestaan bij eerlijk werk. Ter gelegenheid hiervan publiceert de Inspectie SZW de Staat van eerlijk werk 2019.

  Onderbetaling, te lange werkdagen en zelfs uitbuiting zijn voor bijna 900.000 werkenden in Nederland reële risico’s en gevaren, zelfs als het economisch goed gaat. Het gaat om mensen met een flexibel contract en laag loon en om laagbetaalde zzp’ers. Denk hierbij aan de degenen die ervoor zorgen dat het product dat je het om tien uur ’s avonds bestelt, de volgende dag in huis is. Of die de groente oogsten die bij jou in de supermarkt ligt. Deze mensen krijgen ook vaker te maken met onveilige en ongezonde werkomstandigheden. Bij economische tegenwind lopen ze een grotere kans om hun baan kwijt te raken.

  Dilemma’s
  In de Staat van eerlijk werk komen situaties aan de orde die de Inspectie in haar dagelijkse controles op het terrein van oneerlijk werk tegenkomt. In praktijkvoorbeelden worden dilemma’s beschreven die te maken hebben met nationale of internationale malafide verdienmodellen en constructies. Deze verdienmodellen en constructies maken kwetsbare groepen nog kwetsbaarder en veroorzaken een oneerlijk speelveld voor werkgevers die goed werkgeverschap tonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *