Weinig aandacht voor gezondheid werknemer

wo 16 okt 2013, 21:02
door Gijsbert Termaat
GRONINGEN – Werkgevers blijken zich niet erg bezig te houden met de gezondheid van hun personeel. Hoewel bijna negentig procent van de werknemers graag zou zien dat een verantwoorde levensstijl op de werkvloer gestimuleerd wordt, blijkt dit in de praktijk absoluut niet te gebeuren.

Dagelijks snoepen en een ongezonde lunch blijkt realiteit te zijn voor werkend Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder ruim duizend werknemers die dagelijks aan de slag gaan op kantoor of bureau.

Slechts sporadisch blijkt de baas bezig te zijn met het creëren van een gezonde levensstijl. Zo wordt slechts 4% van de rokers door de werkgever aangemoedigd te stoppen met roken en is 6% bezig om het personeel verantwoord te laten lunchen. Een gemiste kans, zo blijkt, want vier op de tien werknemers zegt graag geholpen te worden en ziet de inmenging juist als extra stok achter de deur.

Op veel werkplekken staat de snoeppot op het bureau. Bijna de helft (44%) van de ondervraagden geeft aan dat er op hun werk dagelijks gesnoept wordt en dat dit ook verkrijgbaar is uit een automaat of kantine. In één op de vijf gevallen is dit wekelijks, bijvoorbeeld bij een verjaardag van een collega. In één op de tien gevallen geeft men zelfs aan dat bij hen op het werk iedereen altijd op dieet is.

„Wat een gezonde levensstijl inhoudt weten we allemaal. Toch wordt dit op de werkvloer maar weinig volgehouden. Het is opvallend dat werkgevers hier niet aan meedoen. Door bijvoorbeeld een gezondere lunch aan te bieden of een stoppen-met-roken-programma op te zetten laat de werkgever zien betrokken te zijn bij het welzijn van de werknemer. En het mes snijdt ook nog eens aan twee kanten, want dit komt de loyaliteit van de werknemer ook nog eens ten goede”, zegt Joop Uitendaal van NationaleVacaturebank.

Naast gezond leven wordt ook sporten niet gestimuleerd op de werkvloer. Iets meer dan één op de tien Nederlanders krijgt van de werkgever korting op de sportschool. Een heel klein deel van de bazen (4%) geeft medewerkers de ruimte om tijdens werktijd, bijvoorbeeld in de lunchpauze, te sporten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *