Week van de Teek

 

11 t/m 17 april: Week van de Teek. Aanstaande maandag start de jaarlijkse Week van de teek. Wie in het groen werkt of recreëert, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Controleren op teken is daarom belangrijk. De week wordt georganiseerd door Stigas in samenwerking met een groot aantal landelijke organisaties, waaronder VHG. Meer informatie vindt u op www.weekvandeteek.nl

Teken: de risico’s
Teken zijn heel kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Ze zitten in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Van een tekenbeet kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk uzelf op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de gevonden teken snel weg en houd uw gezondheid in de gaten.

Strip voor mensen die in het groen werken
Dit jaar heeft Stigas een strip gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe u uw hele lichaam systematisch kunt controleren op teken. Deze strip is een vervolg op de animatiefilm over systematisch controleren die vorig jaar is verschenen. FNV verspreidt de strip in aanloop van de Week van de teek onder medewerkers in het groen. In de Arbocatalogus Hoveniers en Groenvoorziening is onder andere een checklist opgenomen over het controleren op teken.

Registratiesysteem
Stigas vraagt verder opnieuw aandacht voor het registratiesysteem waarin mensen die in het groen werken en een tekenbeet hebben opgelopen deze kunnen registreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *