TNO: ‘Bedrijf moet verkeersveiligheid in beleid opnemen’

Bedrijven moeten in hun arbobeleid meer aandacht besteden aan het voorkomen van verkeersongevallen. Jaarlijks vallen in Nederland namelijk ongeveer zestig doden en 750 gewonden onder mensen die voor hun werk op weg zijn, concludeert TNO in een onderzoek.

——————————————————————————–

Van de beroepen op de weg is vrachtwagenchauffeur volgens TNO het gevaarlijkste beroep. Daarna volgen agent en brandweerman op de tweede plaats, gevolgd door postbezorgers. Loodgieters staan op de vierde plaats. Hun bestelauto’s zijn betrokken bij bijna één op de vijf verkeersongevallen tijdens het werk.

Innovatiedirecteur Arbeid bij TNO Paulien Bongers wijst erop dat werkgevers in het buitenland al ervaring hebben opgebouwd in het voorkomen van ongelukken. Daar worden de ogen van chauffeurs op kosten van het bedrijf getest, krijgen ze gratis rijcursussen en kunnen ze alleen kiezen uit veilige en degelijke leaseauto’s.

Transportbedrijven zouden er volgens haar ook goed aan doen om ‘vermoeidheidsmanagement’ in te zetten. Dat houdt in dat een bedrijf een frisse chauffeur inzet als een collega onderweg zegt moe te zijn.
“Werkgevers hebben vaak geen idee van de kosten die verkeersongelukken met zich meebrengen. Laat staan de imagoschade als een vrachtwagen met jouw logo erop net een fataal ongeluk heeft veroorzaakt.”

© Novum

——————————————————————————–

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *