Stimuleer gebruik van PBM

Het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) is belangrijk. Maar ook het consequent en het op de juiste manier dragen kan ertoe bijdragen dat werkgerelateerde verwondingen voorkomen kunnen worden. OHSAS stelde enkele tips op.

PrintE-mailDelen Om verwondingen te voorkomen, is het handig met werknemers te communiceren over een aantal PBM-gerelateerde zaken. Leg bijvoorbeeld uit welke PBM nodig zijn en waarom. Ga er niet zomaar van uit dat iedere werknemer weet waarvoor de toegewezen PBM dienen. Als werknemers geen weet hebben van de gevaren waartegen de PBM hen beschermt, zullen ze ook minder gemotiveerd zijn om ze te dragen.

Beperkingen
Geef ook uitleg over de beperkingen en de pluspunten van de PBM: PBM zijn door de jaren sterk ontwikkeld. Vandaag de dag zijn ze steviger en comfortabeler als nooit tevoren. Maar het is zeker zo belangrijk om de werknemers op de hoogte te stellen van waar de PBM niet tegen beschermen. Mogen ze bijvoorbeeld nat worden? Zijn ze hitteresistent en tot welke temperatuur?

Verplichting
Geef ook aan wanneer PBM verplicht zijn. Vaak is het dragen van PBM niet verplicht bij elke taak van de werknemer. Hierdoor kan er verwarring ontstaan. Bovendien variëren de PBM soms per afdeling van de organisatie. Voorzie daarom pictogrammen op de verschillende werkvloeren, die aangeven welke PBM waar thuishoren. Benadruk ook dat zelfs voor zeer korte taken het dragen van PBM noodzakelijk is.

Dragen
Het correct dragen van PBM zal ertoe leiden dat de PBM comfortabeler zitten en ook veiliger zijn. Daarom moet de preventiemedewerker voor elke werknemer de juiste maat van de PBM bepalen. Denk ook eens aan een demonstratie van het aan- en uitdoen van de PBM.

Onderhoud
Tot slot: leg uit hoe de PBM onderhouden moeten worden. Een goed onderhoud van de PBM komt hun beschermende functies alleen maar ten goede. Slijtage kan immers leiden tot lekken en bijgevolg tot minder goede bescherming.

Bron: Arbo-online.nl

Norm voor onderhoud PBM
Het onderhoud van PBM wordt o.a. beschreven in de Gids Persoonlijke beschermingsmiddelen en voor de kleding met een hoge zichtbaarheid is de norm NPR 3471 gepubliceerd.

Meer informatie over normen voor PBM
Persoonlijke bescherminismiddelen moeten aan bepaalde eisen voldoen en daar zijn normen voor. De in de EU toegepaste PBM moeten voldoen aan de Europese richtlijn ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’. Zo wordt de regelgeving ten aanzien van veiligheid en gezondheid binnen de grenzen van de EU gelijkgetrokken.

NEN coördineert de inspraak van belanghebbenden bij het Europese normalisatieproces. Daarvoor is de normcommissie ‘Persoonlijke beschermingsmiddelen’ opgericht. Wilt u meer informatie over de commissie of deelnemen hieraan, neemt u dan contact op met Stephanie Jansen. E-mai: arbeid@nen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *