Stigas controleert windscherm na dodelijk ongeval

vrijdag 20 mei 2011

Stigas controleert windschermen na dodelijk ongeval
Veiligheidsadviseurs van de Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas) controleren de komende tijd extra op de veiligheid van windschermen die in de veehouderij worden gebruikt. Het noodlottig ongeval waarbij maandag een 5-jarig meisje uit Buurse verstrikt raakte in zo’n scherm en overleed, is de aanleiding tot verscherpte controle.

Er wordt gekeken of er een beveiliging op het oprolsysteem zit. Of die werkt en of die wordt onderhouden. De Arbeidsinspectie rondt momenteel een onderzoek af naar de veiligheid van de systemen. De aanleiding is een dodelijk ongeval in mei vorig jaar. Toen overleed een 8-jarig jongetje in buurtschap Den Velde bij Hardenberg doordat hij bekneld raakte in een automatisch windscherm.

De rolgordijnen worden gebruikt in loopstallen om het stalklimaat te regelen en koeien tegen slecht weer te beschermen. De schermen worden opgetrokken tussen de lage stalmuur en het staldak. Melkveehouder Hendrik Gersen uit Markelo heeft bewust gekozen voor een scherm dat hij met de hand kan oplieren. „Automatische systemen zijn veel te gevaarlijk. Die moesten verboden worden.” De ‘zelfdenkende gordijnen’ zijn in trek omdat deze passen in het concept van een duurzame melkveehouderij. Een bedrijf met die status kan belastingvoordeel behalen. „Dat weegt niet op tegen het gevaar”, vindt Gersen.

Voor kinderen is de boerderij een riskante omgeving. Jaarlijks overlijden gemiddeld vijf jongeren. Vergeleken met stadskinderen belandt boerderijjeugd twee keer zo vaak in een ziekenhuis.

Tubantia, 20 mei 2011

Een gedachte over “Stigas controleert windscherm na dodelijk ongeval”

 1. Nog steeds foute stalgordijnen in gebruik
  zaterdag 05 mei 2012, 16.08 uur

  Veehouders hebben nog steeds stalgordijnen in gebruik die onveilig zijn. Dat stelt de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie), die sinds drie maanden intensief controleert op ondeugdelijke stalschermen.

  Exacte cijfers over het gebruik van onbeveiligde stalschermen zijn er nog niet, maar er zijn volgens de inspectie situaties aangetroffen waarbij onveilige stalschermen nog onveranderd functioneerden. In die gevallen wordt de installatie buiten werking gesteld en verzegeld.

  Emoties
  Deze maatregel leidt op het erf volgens inspectrice Annette Oorschot nog wel eens tot heftige emoties bij de veehouders. De emoties uiten zich voornamelijk in scheldpartijen. Er hebben zich volgens de inspectie echter nog geen excessen voorgedaan. Inspectie SZW noemt het verzegelen ‘een vervelende situatie’.' De ondernemer heeft het gevoel dat het probleem van de fabrikant nu op zijn bordje komt.'

  Verantwoordelijkheid
  Niet alle fabrikanten hebben tijdig hun verantwoordelijkheid genomen, constateert de inspectie, hoewel het niet altijd de fabrikant is aan te rekenen. Er zijn veehouders die geen aanpassing wilden, of ze hebben ze de checklist van de fabrikant niet of niet juist ingevuld. Fabrikanten moeten bij veel ondernemers nog definitieve maatregelen nemen om uiteindelijk een scherm te krijgen dat voldoet aan de warenwetbesluit machines.

  Dodelijke ongelukken
  De Arbeidsinspectie verbood vorig jaar juni per direct de verkoop, levering en gebruik van stalgordijnen die niet zijn afgeschermd of beveiligd tegen beknelling. Aanleiding was een aantal dodelijke ongelukken waarbij jonge kinderen bekneld raakten. Dat gebeurde bij de plek waar het gordijn wordt opgerold.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *