Projectontwikkelaars reageren op misstanden Leidsche Rijn Centrum

Bron: DUIC.nl
Projectontwikkelaars a.s.r. en Vesteda laten weten dat ze de bevindingen van de inspectie over onveilige situaties op het bouwterrein van Leidsche Rijn Centrum ‘zeer serieus’ nemen. De twee bedrijven laten dat weten via een schriftelijke verklaring.

Vanochtend werd duidelijk dat er van alles mis is op de bouwlocatie Leidsche Rijn Centrum. De inspectie hield daar een grootschalige controle en constateerde meerdere onveilige situaties. Een deel van de werkzaamheden is stilgelegd.

Vesteda en a.s.r. laten weten dat ze bezig zijn om zich te verdiepen in de geconstateerde feiten. “Wij zullen aannemers en onderaannemers hier vervolgens op aanspreken en hen erop wijzen dat alle veiligheidsvoorschriften op de bouwplaats in acht moeten worden genomen. a.s.r. en Vesteda doen er alles aan om de veiligheid op de bouwplaats van Leidsche Rijn Centrum te waarborgen.”
De twee bedrijven laten weten dat er gewerkt wordt met een bouwplaatsprotocol, daarin staat hoe er met veiligheid op de bouwplaats moet worden omgegaan. “Alle aannemers en onderaannemers waar wij zaken mee doen moeten zich aan dit protocol houden.” Ook benadrukken ze dat alle aannemers zich moeten houden aan de Arbowet en dat er contractueel is afgesproken aan welke arbeidsvoorwaarden moet worden voldaan. “Wij zullen hen aan de gemaakte afspraken houden, zodat de veiligheid op de bouwplaats blijft gewaarborgd.”
De bedrijven hopen dat er deze week voldoende maatregelen genomen kunnen worden zodat alle werkzaamheden volgende week weer opgestart kunnen worden.

Zwaargewond
Op de bouwplaats werken gemiddeld per dag ruim 800 bouwvakkers in dienst van verschillende bouwbedrijven en onderaannemers. Begin februari vond er een arbeidsongeval plaats waarbij een bouwvakker zwaargewond raakte. Hij stond op een rolsteiger die uit elkaar viel. Tijdens het onderzoek naar het ongeval constateerde de arbeidsinspecteur dat veel zaken niet op orde waren. Voor de Inspectie SZW waren deze bevindingen genoeg reden om dinsdag 27 februari een grootschalige controle te houden.

Dat de inspectie noodzakelijk was bleek onder meer doordat op twee plaatsen de werkzaamheden werden stilgelegd vanwege onveilige steigers. Daarnaast gaan de arbeidsinspecteurs boeterapporten opstellen voor valgevaar, blootstelling aan lasrook en kwartsstof, het gebruik van een ongeschikte materialen en voor overtreding van de fysieke belasting bij het leggen van zandcementvloeren. Ook is een waarschuwing gegeven voor het handmatig verplaatsen van glasplaten die feitelijk te zwaar zijn.

De Inspectie SZW constateerde tevens dat de orde en netheid op de gehele bouwplaats onvoldoende was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *