PARACHUTE MET PROPELLERS MOET LEVENS REDDEN

Bron:Deingenieur

Vallen van hoogte is een belangrijke oorzaak van zware of dodelijke arbeidsongevallen. Twee Italiaanse instituten ontwikkelen een droneparachute die levens kan redden.    

In Italië overlijden gemiddeld jaarlijks 130 arbeiders in de bouwindustrie door vallen van hoogte. Reden voor het Istituto Italiano di Tecnologia en het Istituto Nazionale dell’Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro om een onderzoeksproject te starten, dat loopt tot eind maart 2024.

Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen en implementeren van technologische oplossingen om het aantal ongevallen te voorkomen of in ieder geval sterk te reduceren. De projectfocus ligt op draagbare systemen, zoals exoskeletten en airbags, interactieve trainingen via virtual reality en draagbare drones om de val te breken.


DRONEPARACHUTE

Het fall safety device (FSD) is een concept van een draagbare, uitklapbare droneparachute die bij een val van meer dan tien meter hoogte de drager ervan veilig naar de grond brengt. Het hele systeem zit samengepakt in een rugzak die met een harnas aan het bovenlichaam en de bovenbenen vastzit.

Als de drager naar beneden valt dan schiet de achterklep van de rugzak weg en komt er aan een koord een drone naar buiten. Deze heeft vier elektrisch aangedreven propellers die in de lucht zichzelf openvouwen en vervolgens de valsnelheid terugbrengen tot vijf meter per seconde, vergelijkbaar met die van een parachutespringer.


PROTOTYPE

Momenteel wordt een prototype van het FSD gebouwd. Dit zal exclusief de batterij naar verwachting vijf tot zes kilogram wegen.

Een uitdaging is nog om het gewicht verder naar beneden te krijgen. Bovendien is er nog veel onderzoek en testen noodzakelijk voordat het FSD op de markt kan komen. 


Tekst: Paul Schilperoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *