Nieuwe animatie: hoe leer je van ongevallen binnen een bedrijf?

In de nieuwe animatie van het Arboportaal wordt uitgelegd  hoe je leert van ongevallen binnen een bedrijf. In minder dan twee minuten wordt uitgelegd hoe je als werkgever en werknemer een bijdrage kan leveren aan een veilige werkomgeving.

Jaarlijks raakt in bedrijven nog steeds een groot aantal werknemers gewond door ongevallen. Ongevallen voorkomen en leren van hoe ze ontstaan, zou dan ook prioriteit moeten hebben. Bekijk nu de animatie om erachter te komen hoe je leert van ongevallen binnen jouw eigen bedrijf, maar ook van ongevallen bij andere bedrijven. Je kunt de video ook downloaden voor eigen gebruik of delen via bijvoorbeeld sociale media.

Een werkongeval zit in een klein hoekje… daarom is het belangrijk dat we gevaarlijke situaties kunnen herkennen. Door deze situaties te signaleren én te analyseren… én met andere bedrijven te delen kunnen we van ongevallen leren.

Alle oorzaken van – en maatregelen tégen – werkongevallen worden verzameld door het RIVM. Op www.lerenvoorveiligheid.nl kun je zoeken op type risico en op branche. Ook andere bronnen geven informatie, zoals een branche specifieke arbocatalogus of branche specifieke risico-inventarisatie en -evaluatie.Zo krijg je inzicht in de risico’s voor jouw bedrijf.

Wat moet je doen als je een gevaarlijke situatie ontdekt? Leg het werk stil… en bespreek het probleem met de leidinggevende of preventiemedewerker. Is de omgeving het probleem? Dan moet deze anders ingericht worden. Misschien blijken de gebruikte materialen niet geschikt. En als de manier van werken het probleem is, dan moet deze aangepast worden.

Daarnaast moeten werknemers voorgelicht worden over de risico’s en maatregelen. Als medewerkers de mogelijke oorzaken van een ongeval kennen, kunnen ze hier extra aandacht aan schenken.
 
Als werkgever heb je de plicht om te leren van ongevallen. Zo zet je incidenten… om in preventie… en zorg je ervoor dat jouw werknemers veilig en gezond kunnen werken.

Meer weten?  Klik hier om door te gaan naar www.arboportaal.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *