Moest werknemer na val van 6 meter liegen over arbeidsongeval? Baas aangehouden

EINDHOVEN – Een man uit Eindhoven is woensdag aangehouden omdat hij als werkgever mogelijk de toedracht van een arbeidsongeluk heeft willen verdraaien. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid verdenkt de Eindhovenaar ervan dat hij het slachtoffer van het ongeluk heeft willen aanzetten te liegen over de oorzaak van het ongeluk.

Het ongeluk gebeurde in juni in Born in Limburg. Tijdens het verwijderen van asbestplaten van een dak van een pand in die plaats, viel het slachtoffer van ongeveer zes meter hoogte naar beneden op een betonnen vloer.

De man liep daarbij ernstig letsel op. Op dit moment is hij nog herstellende van zijn val, laat de Inspectie weten.

Gebeurt vaker
Het ongeluk wordt nog onderzocht door de Inspectie. De mogelijke beïnvloeding door de werkgever kwam in dat onderzoek naar voren. Hierop is de man uit Eindhoven aangehouden.

Het beïnvloeden van slachtoffers van arbeidsongevallen komt volgens de Inspectie de laatste tijd vaker voor. Vermoedelijk willen werkgevers door het verdraaien van de oorzaak van een ongeluk een boete ontlopen.

Uitkering door verzekering
Ook hopen ze op deze manier te voorkomen dat een verzekeringsmaatschappij gemaakte zorgkosten niet uitkeert.

Op dit moment loopt volgens de Inspectie voor een soortgelijk geval ook al een strafrechtelijk onderzoek.
Publicatie: woensdag 19 oktober 2016 – 13:29

Auteur: Sandra Kagie

Een gedachte over “Moest werknemer na val van 6 meter liegen over arbeidsongeval? Baas aangehouden”

 1. Slachtoffer arbeidsongeval moet liegen
  21-10-2016

  beïnvloeden_367269989

  De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft een werkgever aangehouden omdat hij vermoedelijk het slachtoffer van een arbeidsongeval heeft willen beïnvloeden. Doel: de toedracht van het ongeval verdraaien.

  De aanhouding door de directie Opsporing vond plaats onder leiding van het Functioneel Parket.

  Val van zes meter hoogte op betonnen vloer

  Het bedrijfsongeval in kwestie vond plaats in juni van dit jaar in het Limburgse Born. Tijdens het verwijderen van asbestplaten van een dak van een pand viel het slachtoffer van ongeveer zes meter hoogte op een betonnen vloer. De man liep daarbij ernstig letsel op en werd overgebracht naar een ziekenhuis. Op dit moment is de man nog herstellende van zijn val.

  Inspectie SZW vermoedt poging tot beïnvloeding

  Het vermoeden bestaat dat de werkgever het slachtoffer heeft willen beïnvloeden om een verklaring af te leggen over het arbeidsongeval die in strijd was met de werkelijkheid. De inspecteurs van de Inspectie SZW doen onderzoek naar het arbeidsongeval. De mogelijke beïnvloeding door de werkgever gaven deze inspecteurs door aan de directie Opsporing van de Inspectie SZW. Dit heeft nu geleid tot de aanhouding van de werkgever.

  Werkgever wil vermoedelijk boete ontlopen

  Het beïnvloeden van slachtoffers van arbeidsongevallen komt volgens de Inspectie SZW de laatste tijd vaker voor. De arbeidsinspecteurs zijn er goed in om beïnvloeding te signaleren. Op dit moment loopt er voor een ander arbeidsongeval ook al een strafrechtelijk onderzoek. De reden om slachtoffers te beïnvloeden om hun getuigenis te veranderen, is vermoedelijk gelegen in de gedachte van de werkgever om op deze manier een boete te ontlopen. Dit met de achterliggende bedoeling te voorkomen dat een verzekeringsmaatschappij weigert om gemaakte zorgkosten niet uit te keren.

  Bron: rijksoverheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *