Medewerkers mestbedrijf in 2013 ontsnapt aan dood

Twee medewerkers van gerenommeerd mestbedrijf AquaPurga ontsnapten in 2013 aan de dood na inademen giftige gassen, zo blijkt uit onderzoek door het Brabants Dagblad. De medewerkers zijn ziek geworden nadat ze onbeschermd waren blootgesteld aan zeer gevaarlijke stoffen. Naar nu blijkt belandden ze met acute vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis. 1,5 jaar later zitten zij nog steeds ziek thuis.

Bij de machines ademden zij zeer giftige gassen in, waaronder waterstofdisulfide. Volgens longarts Jos Rooijackers, die een van de medewerkers onderzocht, is dit een 'extreem giftig gas'. "Het verdringt zuurstof, waardoor het bij inademing direct kan leiden tot de dood. In juni 2013 overleden nog 3 mensen hieraan in Makkinga." Die slachtoffers raakten bedwelmd tijdens het schoonmaken van een mestsilo, ondanks de gasmeter en luchtkap die ze droegen. De medewerkers van AquaPurga droegen tijdens de incidenten geen masker. Ze hadden ook geen geschikte werkkleding en veiligheidsvoorschriften ontbraken, concludeerde de Inspectie SZW in een rapport dat in bezit is van het Brabants Dagblad. In november 2013 sommeerde de inspectie het bedrijf de fouten te herstellen.

 

 

Een gedachte over “Medewerkers mestbedrijf in 2013 ontsnapt aan dood”

  1. Kamervragen over mestverwerking AquaPurga

    Den Haag – SP-Kamerleden Henk van Gerven en Eric Smaling vragen staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) om opheldering over de situatie bij mestverwerkingsbedrijf AquaPurga in Den Bosch.
    Het bedrijf zou in financiële problemen zijn geraakt waarbij faillissement dreigt. De Tweede Kamerleden vragen of het klopt dat de Inspectie SZW het bedrijf een waarschuwing en een boete heeft gegeven in verband met onveilige werkomstandigheden voor de werknemers. Zo zouden medewerkers van het bedrijf tijdens werkzaamheden geen beschermende kleding hebben gedragen. Dat hebben klokkenluiders aan Omroep Brabant hebben gemeld.

    De Kamerleden willen weten hoeveel arbeidsongevallen er bij AquaPurga en bij de bijbehorende agrarische bedrijven bekend zijn. Ook willen Van Gerven en Smaling weten of de installaties van AquaPurga risico’s voor de gezondheid van omwonenden met zich meebrengt. “Waarom zijn de installaties, aangezien er meerdere keren alarmerende gasconcentraties zijn gemeten, niet eerder door de Inspectie SZW stilgelegd?”, vragen de Tweede Kamerleden zich ook af.
    De directie van AquaPurga reageert dat er anderhalf en twee jaar geleden inderdaad ongelukken zijn gebeurd bij de mestverwerkingsinstallatie. “De betreffende medewerkers en direct verantwoordelijken zijn niet meer bij AquaPurga werkzaam. Het is duidelijk dat veilig werken voor AquaPurga de hoogste prioriteit heeft en wij hebben destijds maatregelen genomen om dergelijke ongelukken te voorkomen”, aldus de directie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *