IPAF hekelt ondeskundige bediening hoogwerkers

De International Powered Access Federation (IPAF) hekelt de korte instructie die verhuurders geven voor het werken met hoogwerkers. Het is daarover het gesprek aangegaan met de Inspectie SWZ.

IPAF zet zich wereldwijd in voor een veilig en effectief gebruik van hoogwerkmaterieel. De belangenorganisatie ging niet alleen het gesprek aan de met de Inspectie SWZ, maar ook met leden van de Tweede Kamer die zitting hebben in de Commissie Arbeidsomstandigheden en veilig werken. Deze commissie voert regelmatig overleg met de minister en/of de staatssecretaris van het ministerie SZW.

Hoogwerkervloot
Directe aanleiding voor het initiatief is het gebrek aan toezicht en handhaving door de overheid op opleidingen voor zogeheten ‘mobiele arbeidsmiddelen’. Dat zegt Hans Aarse van IPAF Benelux. De hoogwerkervloot in Nederland bedraagt ongeveer 18.000 eenheden waarvan 85 procent, dus circa 15.000 eenheden, eigendom zijn van hoogwerkerverhuurbedrijven die hun machines voor 95 procent onbemand verhuren.

Korte instructie
Veelal wordt aan de bediener die de machine in gebruik neemt een korte instructie gegeven over de bediening van de hoogwerker. “Echter, dit is geen adequate opleiding zoals deze in de wet bedoeld wordt en vastgelegd is”, aldus Aarse. Veel bedrijven bieden echter wel een adequate, al dan niet IPAF, opleiding aan.

Zwaar lichamelijk letsel
Jaarlijks vinden er in Nederland ongeveer 20 ongevallen met hoogwerkers plaats met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg en in enkele gevallen met dodelijke afloop. Het aantal bijna ongevallen bedraagt een veelvoud hiervan. “Onderzoek heeft uitgewezen dat er in 98 procent van de gevallen sprake is van menselijk falen door ondeskundige bediening”, aldus Aarse.

Fluctueert
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 15.000 mensen opgeleid in de bediening van hoogwerkers. Aarse: “Dus vrijwel net zo veel als het aantal hoogwerkers dat in beheer is bij verhuurbedrijven. Echter, vrijwel iedere hoogwerker die in Nederland zonder vaste bedieningsman verhuurt wordt, rouleert een groot aantal malen per jaar. En dus fluctueert het aantal personen dat dezelfde hoogwerker bedient in hoge mate.” www.ipaf.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *