Inspectie mag teeltbedrijf stilleggen

De Inspectie SZW mocht in 2014 een groentebedrijf stilleggen voor de periode van twee maanden wegens herhaaldelijke overtreding van de wettelijke regels rondom minimumloon.
Dat stelt de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, die daarvoor de belangen van werknemers in de groenteteelt afgewogen heeft tegen de belangen van de teler. Het is een ultieme sanctie die sinds 2013 na aanscherping van het sanctiebeleid van de inspectiedienst kan worden opgelegd. De sanctie werd opgelegd in januari 2014, maar het proces van beroep en bezwaar is toen gelijk ingezet. Saillant is dat de op dit moment juist de proportionaliteit van de verzwaarde boetes door het ministerie worden onderzocht.

De preiteler vindt de straf onredelijk en te zwaar. Hij zou door de stapeling van boetes (in totaal ruim 170.000 euro) twee keer gestraft worden voor hetzelfde vergrijp, stelt hij. Bovendien zou hij een waarschuwingsbrief daarover van het ministerie niet hebben ontvangen. De rechtbank liet de postkamerprocedure en administratie van het ministerie onderzoeken en vindt het aannemelijk dat de preiteler de brief met waarschuwing wel heeft ontvangen.

Zwaar weegt volgens de minister dat de teler met onderbetaling een olievlekwerking kan hebben op andere groentetelers die niet tegen een dergelijke constructie kunnen concurreren en zullen verdwijnen.

door Jeroen Verheul 17 mrt 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *