Gelijke rechten voor Poolse truckers

Amsterdam – Poolse vrachtwagenchauffeurs die in Nederland goederen vervoeren, hebben in beginsel dezelfde cao-rechten als hun Nederlandse collega’s. Dat heeft het Bossche gerechtshof dinsdag bepaald.

  Vakbond FNV had een kort geding aangespannen tegen transportbedrijf Farm Trans, omdat tientallen Poolse chauffeurs daar zouden worden uitgebuit. Farm Trans, dat onder meer Farm Frites als opdrachtgever heeft, huurde via een Poolse dochteronderneming Poolse chauffeurs in.

  Die moesten korte ritten in Nederland uitvoeren, maar wel tegen andere basisarbeidsvoorwaarden dan hun Nederlandse collega’s. Volgens de FNV hebben de chauffeurs recht op een Nederlands loon en dezelfde rechten rond bijvoorbeeld arbeidstijden, en het gerechtshof heeft de bond daar nu gelijk in gegeven. Als het zijn leven niet betert, moet Farm Trans een dwangsom betalen van €5000 euro per overtreding per dag.

  Boordcomputers

  Toen de FNV probeerde via de boordcomputers van de vrachtwagens met de chauffeurs in contact te komen, kregen die van Farm Trans een spreekverbod opgelegd. Uit uitgelezen chauffeurspassen bleek echter dat de truckers wel degelijk vooral of alleen maar in of vanuit Nederland rijden, en niet, zoals met hen was afgesproken, in de hele Europese Unie. Eén chauffeur die in de processtukken voorkomt, ging in vier jaar tijd maar één keer naar Polen: voor de keuring van zijn auto.

  Het verweer dat Farm Trans zich wel degelijk aan de cao hield, was in de ogen van de rechters onvoldoende.

  ’Sociale dumping’

  De zaak van de FNV strandde eerder tot drie keer toe vanwege procedurefouten en een succesvolle wraking van de rechtbank. Met deze uitkomst is de bond uiteraard tevreden. „Met het vonnis lijkt het net zich te sluiten rondom de laatste aardappeltransporteur die sociale dumping hanteert als business model’, zegt campagneleider Edwin Atema.

  Eerder dit jaar besloot aardappeltransporteur AB Texel, die de aardappels vervoert voor Aviko, McCAIN en LWM, in overleg met FNV de Poolse chauffeurs in Nederlandse loondienst te nemen, schrijft de FNV in een persbericht. Volgens Atema kunnen de Poolse Farm Transchauffeurs nu rekenen op zo’n 1000 euro extra per maand.

   

   

  Farm Trans heeft nog niet op de uitspraak gereageerd.

  bron:www.telegraaf.nl

   

   

   

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *