Gehoorverlies verhoogt kans op ongeluk

 

Wie gehoorbeschadiging oploopt op zijn werk, is dubbel de klos. Gehoorverlies kan de kans op ongelukken op de werkvloer verhogen tot wel 25 procent.

Dat schrijft Safety News Alert op basis van onderzoek aan de Yale universiteit. Wie door de gehoorbeschadiging lijdt aan een combinatie van tinnitus en gehoorverlies in de hoge frequenties, heeft 25 procent meer kans op een arbeidsongeval. Gehoorverlies in de lage frequenties levert een iets hogere kans op ongelukken op. Er is geen verhoogd risico waarneembaar wanneer het gehoorverlies zich tot één oor beperkt.

 

Gehoorbeschadiging

De onderzoekers volgden gedurende zes jaar bijna negenduizend productie- en onderhoudsmedewerkers in een aluminiumfabriek. 16 procent van de mensen leed aan tinnitus, 12 procent had een combinatie van tinnitus en andere vormen van gehoorbeschadiging en bij 5 procent beperkte het gehoorverlies zich voornamelijk tot één oor.

 

Gehoorbescherming

Een complicerende factor is dat uit eerdere rapportages blijkt dat het dragen van gehoorbescherming het storende geluid van tinnitus kan verergeren. De onderzoekers benadrukken daarom dat het voorkomen van gehoorbeschadiging zo veel mogelijk aan de bron moet plaatshebben. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *