Eerste bedrijf gaat op inspectievakantie

Nieuwsbericht | 16 december 2013

We gaan er niet meer controleren: transportbedrijf Knap uit Wormerveer kan op inspectievakantie. Ook twee andere toezichthouders blijven er weg. Zo is afgesproken in een convenant. “Maar bij ongevallen krijgen ze toch gewoon een prent.”

Jan van den Bos heeft er kort geleden zijn handtekening onder gezet: het eerste rijksbrede toezichtsconvenant. Knap Transport uit Wormerveer is de gelukkige. Er komen bij dit bedrijf geen inspecteurs meer over de vloer van NVWA, ILT en van ons. “Maar”, zegt Jan streng, “bij ongevallen gaan we er toch heen. En als het aan de werkgever ligt, krijgt die gewoon een prent.”

Knap Transport is een van de drie bedrijven waarmee we dit horizontaal toezicht gaan uitproberen. De andere twee zijn Friesland-Campina en Philips in Drachten. Na deze pilot zien we wel verder, zegt Jan. “We kijken of het voor ons echt nuttig is.”

Voor de IG hoeft het niet echt: convenanten met nette bedrijven. “We zullen zelf geen initiatief nemen om ze af te sluiten. Wij zijn juist op zoek naar bedrijven waar het niet op orde is. Dit doen we alleen als andere inspectiediensten het willen en de betrokken bedrijven kunnen aantonen dat ze op ons terrein goed bezig zijn. Als ik een collega kan helpen, doe ik dat. Maar niet ten koste van onze schaarse capaciteit.”

    gepubliceerd op 16 dec 2013, 17:02 

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *