Duikers uit dienst na overlijden collega

19-08-2014 ANP
Twee duikteams van de veiligheidsregio Noord-Holland-Noord zijn dinsdagavond buiten dienst gesteld omdat onduidelijk is hoe vakbekwaam ze zijn. Aanleiding vormt het overlijden van een duiker bij een reddingsactie in Koedijk ruim 2 weken geleden.

De duiker hoorde bij het duikteam van de brandweer van Heerhugowaard. Hij was bezig met het redden van een 51-jarige automobilist uit Schoorl die met zijn auto in het water terecht was gekomen en zwaargewond raakte.

Uit een eerste onderzoek van de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) is duidelijk geworden dat niet volgens de gebruikelijke procedure is gewerkt bij de reddingsoperatie van de brandweerduiker, meldt de veiligheidsregio. Behalve het duikteam van Heerhugowaard is ook dat van Hoorn voor onbepaalde tijd buiten dienst gesteld.

Een externe (neutrale) partij krijgt opdracht de kwaliteit en de procedures van de duikorganisatie te onderzoeken. De veiligheidsregio Noord-Holland-Noord stelt dat haar medewerkers veilig het water in moeten kunnen. „Een ongeval zoals in Koedijk mag nooit meer gebeuren.”

Hoe lang de duikteams hun werk niet kunnen doen, is niet bekend. De duikteams van de duik- en demonteergroep van de marine en van omliggende regio’s nemen de taken waar.

Regionaal brandweercommandant Steven van de Looij spreekt op RTV Noord-Holland van een „hele zware en moeilijke beslissing”. Maar de maatregel is volgens hem nodig om helderheid te krijgen over wat er is gebeurd. „We moeten volledig kunnen instaan voor de veiligheid van al onze medewerkers.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *