Door overgewicht meer ongevallen op het werk

Met de zomer in aantocht, proberen velen van ons nog een paar kilootjes af te vallen. Maar ook op het werk kan het extra gewicht ons functioneren in de weg zitten. Medewerkers die te zwaar zijn, lopen meer kans op ongevallen. Niet alleen in de industrie, maar ook op kantoor.

 

Werkgevers hebben dagelijks te maken met medewerkers die te zwaar zijn. Want volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid, heeft 45 % van de Nederlandse beroepsbevolking overgewicht en 12% zelfs ernstig overgewicht.

Er blijkt een relatie te zijn tussen ongezonde eetgewoonten en bedrijfsongevallen. Dat meldt Enerjoy, een team van voedingsdeskundigen en organisatieadviseurs die zich specialiseren op het gebied van gezondheidsmanagement, beleidsadviezen en voedingsgerelateerde interventies. De organisatie deed uitgebreid literatuuronderzoek naar de relatie tussen overgewicht en arbeidsongevallen.

Hoe zwaarder, hoe groter de kans op een ongeval
Door ongezond eetgedrag worden mensen vaak te zwaar. Onderzoek onder 42.304 volwassenen toont aan dat zwaarlijvige mensen een hogere kans hebben op een ongeval. Bij mensen met overgewicht is de kans 15% hoger, en voor mensen met obesitas (ernstig overgewicht) is de kans zelfs 48% hoger.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 85% van de werknemers die een ongeval kregen in een aluminiumfabriek te zwaar was. Volgens de onderzoekers zijn de ongevallen terug te voeren op (chronische) vermoeidheid door overgewicht, of het gebruik van medicijnen die de alertheid verlagen.

Waardoor zwaardere werknemers meer ongevallen hebben
Dat zwaardere werknemers meer ongevallen hebben, wordt verklaard doordat zij een grotere kans hebben op vallen door het teveel aan gewicht en een verkeerde houding. Ook zijn mensen met overgewicht minder mobiel en hebben daardoor een beperkter reactievermogen.

Verder slapen zwaardere mensen vaak slechter, waardoor ze overdag eerder vermoeid raken. Ook kunnen mensen met overgewicht minder tegen werken in de hitte of in beschermende kleding. Soms past die beschermende kleding niet goed of is niet beschikbaar in grote maten. Ook dat zorgt voor meer ongevallen met letsel op het werk.

Een buikje op kantoor is ook gevaarlijk
Om de verhoogde kans op een ongeval in te schatten is niet meer dan een eenvoudig meetlint nodig. Want mannen met een buikomvang boven de 90 centimeter, hebben al een 1,4 keer hogere kans op een bedrijfsongeval.

Ook wie op kantoor werkt is niet veilig met een buikje. Want een te zware kantoormedewerker heeft een 2,4 maal hogere kans op een arbeidsongeval, blijkt uit recent onderzoek uit Korea.

Snacken verdubbelt al de kans op verwondingen
Ongezond en onregelmatig eten leidt tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Gevolg is concentratieverlies, langere reactietijden en een slechtere coördinatie. Door meer dan drie keer per week ongezond snacken, verdubbelt de kans op een lichte verwonding op en buiten het werk.

Er is gelukkig ook goed nieuws te melden. Want regelmatig ontbijten verlaagt de kans op een arbeidsongeval juist met de helft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *