‘Doden en zieken als gevolg van werk’

ABCOUDE – In Nederland gaan ieder jaar ruim 3.700 mensen dood als gevolg van hun werk en krijgen 20.000 werknemers een beroepsziekte. Dit meldt het Bureau Beroepsziekten van de FNV.
Gemiddelde uitkering 33.560 euro
Vaak ook schade door burnout
17 miljoen euro uitgekeerd

Sinds de oprichting heeft het bureau bijna 1000 keer een bedrijf aansprakelijk gesteld. In ruim 500 gevallen leidde dit tot een regeling en een totaal bedrag aan uitbetalingen van ruim 17 miljoen euro. Gemiddeld gaat het om bedragen van 33.560 per persoon. Het hoogste uitgekeerde bedrag is 650.000 euro.

De meest voorkomende beroepsziekten waarvoor een regeling is getroffen zijn aandoeningen aan het bewegingsapparaat (nek, schouders, rug, heupen, knien), ziekte als gevolg van giftige stoffen en psychische aandoeningen, met name burnout. 200 zaken lopen nog vai het Bureau Beroepsziekten, 40 mensen zijn overleden voordat de schade kon worden geregeld.

Doodsoorzaak bij beroepsziekten
De beroepsziekte waaraan jaarlijks de meeste mensen overlijden is kanker. Dit zijn bijna 2200 gevallen per jaar, waaronder 500 gevallen van asbestkanker (mesothelioom). Daarna volgen ziekten van de ademhalingswegen (1000 per jaar). Door hart- en vaatziekten als gevolg van het werk overlijden elk jaar nog eens ruim 500 mensen.

Verplichte beroepsrisicoverzekering
FNV: Bedrijven moeten verplicht worden om voor hun werknemers een beroepsrisicoverzekering af te sluiten, zo vindt de FNV. Wanneer iemand last krijgt van een beroepsziekte, moet hij of zij hierop een beroep kunnen doen voor een schadevergoeding. De medische beoordeling hiervan wordt onafhankelijk. Daar bovenop kunnen cao-afspraken worden gemaakt over bepaalde ziektes die in bedrijfstak een veel voorkomen of over hogere schadevergoedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *