Diploma vereist voor inzamelen oud papier

ma 30 dec 2013, 17:25 | 367 reacties | lees voor
MAASTRICHT –
Vanaf 1 januari 2014 mogen vrijwilligers van verenigingen in Maastricht niet zomaar meer oud papier inzamelen om hun clubkas te spekken. Ze moeten eerst het diploma ‘veilig papier inzamelen’ halen, dat vijf jaar geldig is.

Foto: ANP

Dat heeft het college van burgermeester en wethouders beslist, meldt Maastricht.gezien.nl. De erkende opleiding bestaat uit een training en een praktijktoets. De kosten – per vrijwilliger zo’n 135 euro – worden door de gemeente vergoed.
Eerder dit jaar raakten twee vrijwilligers gewond tijdens een papierinzameling. Een gebrek aan duidelijke veiligheidsvoorschriften zou de oorzaak zijn geweest. Ook droegen de vrijwilligers geen veiligheidskleding. De firma Van Gansewinkel, die de inzamelvoertuigen ter beschikking stelt, kreeg een boete van de Arbeidsinspectie. Niet veel later maakte de gemeente van Maastricht bekend dat ze de regels van papierinzameling zouden aanscherpen.
Het inzamelen van oud papier is tijdelijk overgenomen door professionals van Van Gansewinkel. De 22 verenigingen die betrokken zijn bij dit project hebben geld ontvangen ter compensatie. Na de opleiding mogen de vrijwilligers zelf weer aan de slag. De Arbeidsinspectie gaat in 2014 ‘intensief controleren’ of alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *