De Inspectie SZW gaat eind mei en begin juni intensief controleren of ladders, trappen en rolsteigers

De Inspectie SZW gaat eind mei en begin juni intensief controleren of ladders, trappen en rolsteigers op kleinere bouwlocaties veilig en goed worden gebruikt. Jaarlijks gebeuren er met deze alledaagse arbeidsmiddelen op bouwterreinen nog steeds veel ongevallen. Gemiddeld komen daarbij vijf mensen om het leven en houden tientallen bouwvakkers blijvend letsel over door een val van een ladder of steiger.

Het is niet de eerste keer dat de Inspectie zon gerichte controle uitvoert. Ondanks dat blijft het valgevaar in de bouw nog steeds onacceptabel hoog. Ook constateert de Inspectie SZW dat rolsteigers bijna nooit geheel correct gebruikt worden. Bij een gelijksoortige actie vorig jaar bezocht de Inspectie 487 bouwlocaties in diverse binnensteden. Op 397 locaties (74%) was er sprake van 642 overtredingen. Onvoldoende veiligheidsbesef en te weinig kennis van een goede opbouw en gebruik van deze arbeidsmiddelen is volgens de Inspectie een belangrijke oorzaak van het grote aantal overtredingen.

Als er valgevaar wordt aangetroffen zal er onherroepelijk een boete volgen en zullen de werkzaamheden worden stilgelegd. Bij het aantreffen van andere onveilige situaties zullen de inspecteurs passende maatregelen afdwingen om ervoor te zorgen dat er veilig gewerkt kan worden.

Als al eerder is gewaarschuwd, dan volgt nu een boete en bij herhaling kan de boete zelfs verdubbeld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *