Bouwvakkers worden minder vaak te zwaar belast

De aandacht voor fysieke belasting in de bouw, betaalt zich uit: in drie jaar tijd is het aantal overtredingen op dat vlak fors gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW.

Vorig jaar moest de toezichthouder bij 131 van in totaal 700 gecontroleerde bedrijven ingrijpen omdat bouwvakkers te zwaar werden belast. Dat komt neer op 19 procent. In 2012 lag dat percentage nog op 57 procent.

[[image:fysiekbelast1-2.jpg|left|link=source]]

Ten opzichte van 2014 is sprake van een lichte stijging, van 3 procentpunten. Volgens de Inspectie SZW wordt die toename echter vooral veroorzaakt doordat het aantal beroepen dat gecontroleerd werd, met zes was uitgebreid.

“Bouwbedrijven en afbouwbedrijven houden steeds meer rekening met fysieke belasting van hun werknemers”, concludeert de inspectiedienst naar aanleiding van de onderzoeksresultaten dan ook. “De situatie is duidelijk verbeterd.”

Fysieke belasting is in de bouw een belangrijke veroorzaker van arbeidsongeschiktheid en krijgt daarom al jaren een hoge prioriteit van de Inspectie SZW. Zij waarschuwt dat ze zal blijven controleren of bouwvakkers niet te zwaar worden belast. “Continue aandacht blijft noodzakelijk om te zorgen dat werknemers in de bouw duurzaam inzetbaar blijven.”

De meeste overtredingen telde de waakhond van de arbeidsomstandigheden bij de beroepsgroep koppensneller. Ruim 70 procent de gecontroleerde werknemers voldeed niet aan de normen. Ook bij de beroepen steigermonteur (66 procent), kozijnen- en deurensteller (31 procent) en metselaar (20 procent) ging het relatief vaak mis.

[[image:fysiekbelast2.jpg|left|medium|link=source]]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *