Boete voor ontbrekende beveiliging bij werk op Blaricums dak

bron:Gooieneemlander.nl
Bouwbedrijf BBG heeft volgens de Raad van State niet bewezen dat het aanbrengen van 160 meter beveiligingsleuningen op een Blaricums dak onveiliger voor zijn werknemers is dan het gebruik van anti-valharnassen.

BBG zal nu alsnog 3.600 euro aan de Arbeidsinspectie moeten betalen, zo blijkt uit een definitieve uitspraak. Een tegenvaller voor BBG, niet vanwege het boetebedrag, maar vanwege de ’onwerkbaarheid’ van de voorgeschreven anti-valmaatregelen.

Aannemer Gert van de Goor uit Oldebroek vindt het onzinnig om voor een paar uurtjes werk op een dak twee volle werkdagen bezig te zijn met het plaatsen en weghalen van 160 meter beveiligingsleuningen. De werknemers werkten met touwen verankerde anti-valharnassen op het dak van een bedrijfsverzamelgebouw in de Blaricummermeent langs snelweg A27. Daar moesten zij naden in het dak met cement opvullen. Een paar uurtjes werk.

Volgens Van de Goor moeten zijn werknemers ook anti-valharnassen aan als ze het voorgeschreven hekwerk rond de dakrand moeten plaatsen. Dat is volgens hem gevaarlijker omdat ze veel langer aan de rand van het dak moeten werken. De Raad van State vindt evenwel dat de aannemer dat wel zegt maar niet met gedegen onderzoek of analyse onderbouwt. Dus had BBG toch moeten kiezen voor het aanbrengen van steigerleuningen of hekwerk, ook al kost dat uren meer tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *