Berekenen is controleren

Bron: www. Arbo-online.nl

Het is best lastig om je te kunnen indenken dat er constructiefouten worden gemaakt in de bouw. In Nederland.

Je hoort weleens dat er een gebouw in elkaar is gezakt in een derdewereldland en dat er een paar slachtoffers zijn gevallen. Maar dat zijn we gewend. Dat verwondert ons niet.

Elders zijn er geen strenge maatstaven voor de bouw van een school, een flat of een parkeergarage. Paar palen in de grond, voldoende matjes, wat beton en klaar is kees. Maar constructiefouten in Nederland? Nee, dat verwacht je niet. Hier hebben we voorwaarden en spelregels. Toch ging die parkeergarage in Eindhoven zomaar tegen de vlakte. Althans, een groot deel. De restanten hingen er behoorlijk belabberd bij.

We kunnen normaal gesproken de sommetjes wel maken

Dat is best een beetje vreemd. Natuurlijk is het goed dat we nu nog snel even nagaan welke gebouwen er op dezelfde miserabele wijze zijn geconstrueerd, maar hoe kan dat nou? In Nederland! We weten welke krachten alle bekende bouwmaterialen kunnen verdragen, we
kunnen normaal gesproken de sommetjes wel maken en er is ook nog zoiets als gezond verstand. Althans, dat zou je verwachten. Bovendien kost zo’n berekening tegenwoordig ook niet veel meer. En toch lazert zo’n parkeergarage in elkaar.

In no time weten we dat er elders absoluut geen probleem is

Wat mij dan verwondert, is dat er ongelofelijk snel kan worden geconcludeerd dat er elders absoluut geen probleem is. Binnen 24 uur weet men vaak al dat de nieuwbouw van de school oké is, dat de bewoners van een verzorgingsflat geen risico lopen en dat men zich over het nieuwe kantoorgebouw geen zorgen hoeft te maken. In no time.

Waarom dan niet goed rekenen vóórdat de bouw begint?

Dus het kan wel. Je kunt het dus heel snel, heel goed en betrouwbaar vaststellen. In Nederland. Waarom dan niet voordat de bouw begint? Waarom dan niet voordat we risico lopen? Waarom dan wachten tot er een paar bouwvakkers niet meer thuiskomen? Berekenen is controleren. En nog eens controleren. Toch? Ook in Nederland.

Jeroen Riemeijer | HR-consultant, voormalig columnist Volkskrant Banen

 

> De bouw en veilig werken: problemen én leermomenten. DOWNLOAD de GRATIS whitepaper Veiligheid in de bouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *