Arboplatform SER bundelt alle arbo-instrumenten

Een nieuw informatieplatform moet preventiemedewerkers, or-leden, bedrijfshulpverleners en veiligheidsdeskundigen beter toegang geven tot alle arbo-instrumenten van de SER en de Stichting van de Arbeid.

Arboprofessionals hebben niet altijd snel toegang tot alle arbodocumenten en arbo-afspraken. De sociale partners hebben de SER eerder gevraagd versnipperde kennis en ervaring centraal beschikbaar te stellen.

Daaraan is gehoord gegeven met het in december opengestelde Arboplatform van de SER, waarin alle arbo-instrumenten van de SER en de Stichting van de Arbeid opgenomen. Daarbij gaat het onder meer ook om publicaties over arbeidsomstandigheden en de database met grenswaarden, en documenten en informatie van de verschillende sectoren.

Platform moet een community worden

Het Arboplatform biedt arboprofessionals de mogelijkheid vragen te stellen aan specialisten van de SER. Bij sectorspecifieke vragen kan ook worden doorverwezen naar andere specialisten. Het Arboplatform is volgens kroonlid Louise Gunning bedoeld als aanvulling op het bestaande aanbod, zoals het Arboportaal, dat gericht is op arbowet- en regelgeving, en het Arbo Adviespunt voor FNV-leden.

Het Arboplatform van de SER kan volgens Gunning op termijn een community worden waar arbo-professionals kennis en ervaringen uitwisselen. ‘Het zou mooi zijn als kennis en praktijkvoorbeelden ook intersectoraal worden gedeeld’, aldus Gunning.

Kennisuitwisseling stimuleren

Volgens de SER is zijn veel aanbevelingen van de SER en de Stichting van de Arbeid bruikbaar in alle sectoren. ‘De bouw bijvoorbeeld voert periodiek arbo-overleg met de metaal- en transportsector. Zij lopen tegen exact dezelfde arboproblemen aan.’

Het platform gaat zelf kennisuitwisseling stimuleren en wil inspirerende voorbeelden presenteren uit verschillende sectoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *