Aantal arbeidsongevallen moet naar nul in 2020

Aantal arbeidsongevallen moet naar nul in 2020 voor agrarische en groene sector

Het aantal dodelijke ongevallen in de agrarische en groene sector moet naar nul in 2020. Dat is de gezamenlijke ambitie van onder meer LTO Nederland, CUMELA en branchevereniging VHG.

In totaal tien sectorpartijen zetten donderdag hun handtekening onder een intentieverklaring waarin de ambitie is vastgelegd. Jaarlijks vallen er gemiddeld 16 doden door ongevallen op een boerenbedrijf of in de groene sector.

‘Dit is onacceptabel en moet omlaag, elk ongeval is er één teveel’, stellen LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, Fedecom, Nevedi, Nijhof-Wassink en Stigas in de gezamenlijke verklaring. Het initiatief wordt ondersteund door het RIVM en de Inspectie SZW.

Elkaar attenderen

‘Het lijkt zo vanzelfsprekend, veilig werken’, stelt Egbert Roozen, directeur branchevereniging VHG. ‘Toch is de uitdrukking “een ongeluk zit in een klein hoekje” ook in onze sector niet onbekend. Het is daarom van belang altijd en overal veilig en bewust aan de slag te gaan en elkaar daarop te attenderen.’

Partijen willen de veiligheid op de agrarische en groene bedrijven gaan verbeteren door:

1. Samen te werken.
2. Een cultuur in de sector te realiseren waarbij veilig werken voorop staat.
3. Ondernemers en werknemers te ondersteunen met advies, voorlichting en tools.
4. Samen te werken aan technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren.
5. Het melden en leren van (bijna) ongevallen te bevorderen.

De website zeroaccidents2020.nl geeft een overzicht van de meest voorkomende ongevallen en adviezen om deze te voorkomen.

Bron:nieuweoogst.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *