‘100% veilige machine is onwerkbaar’

Bron: metaalmagazine.nl

De industrie weet inmiddels dat de veiligheid van machines goed geregeld moet zijn. Op papier. Want hoewel er veel aandacht is voor het theoretische aspect van machinebouw, blijkt deze kennis in de praktijk soms lastig toegepast te kunnen worden. Dat stelt ESV. Een volledig veilige machine blijkt in de praktijk onwerkbaar en dat leidt juíst tot onveilige situaties. “We kunnen stellen dat werkbaarheid en veiligheid hand in hand met elkaar gaan en dat zien veel werknemers over het hoofd”, zegt Arjan Manuels van het bedrijf.

Werkgevers zouden zich meer moeten verdiepen in de praktische aspecten van machineveiligheid in plaats van zich blind te staren op de theoretische aspecten, stelt Manuels van ESV. “Om onze kennis hierover te delen organiseren we daarom een Practical Safety Event.”

ESV zorgt ervoor dat machines veilig zijn, maar ook dat de situatie beheersbaar is. De marktleider op het gebied van praktische machineveiligheid is actief in Nederland, België, Europa en soms ver daarbuiten.

Het aantal bedrijfsongevallen is in de afgelopen jaren flink gestegen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het aantal bedrijfsongevallen met langdurig verzuim stijgt: in 2 jaar tijd steeg dit met ruim 27 procent. Met name in de industriesector lopen werknemers het risico op letsel met soms zelfs de dood tot gevolg.

‘Veilig maar beheersbaar’

In 2017 vonden 93.000 arbeidsongevallen plaats met 4 of meer dagen verzuim tot gevolg, stelt het CBS. Dat zijn er meer dan werknemers in de voorafgaande jaren rapporteerden: in 2015 waren dat er 73.000. Het maatschappelijk belang om arbeidsongevallen te voorkomen is daarmee groot.

 “Een 100% veilige machine bestaat niet, behalve misschien als je er een hek omheen zet”, vertelt Manuels. “Maar wat doe je dan bij een storing? Dan zal een monteur toch nog binnen een hek moeten komen. Je kunt beter zorgen dat de machine dan ‘90%’ veilig is, maar met de juiste veiligheidsoplossingen wel werkbaar.”

Bedrijfsongeval in de praktijk

Voor het Practical Safety Event is een bedrijfsongeval in scène gezet. Tijdens het evenement worden bezoekers meegenomen door het verloop van dit bedrijfsongeval. Hoe kon dit gebeuren, wat is de impact en de belangrijkste vraag, hoe had dit voorkomen kunnen worden? Bezoekers kunnen hiervan leren en dergelijke ongevallen in de toekomst daarmee voorkomen.

Het evenement zal in het kader staan van onderzoeken en oplossen. Aan de hand van praktische, interactieve workshops met en door leveranciers van veiligheidscomponenten, worden inzichten en bewustwording gegeven in het ontstaan van bedrijfsongevallen.

5 maart 2020

Door middel van een praktische casus, aangevuld met interactieve workshops verzorgd door een tal van leveranciers, worden oplossingen aangereikt om in de toekomst dergelijke ongevallen te voorkomen. Het Practical Safety Event is uitsluitend bedoeld voor mensen die actief zijn op de arbeidsmarkt.

Het Practical Safety Eventop 5 maart 2020 in Veenendaal is een gratis toegankelijk evenement over veiligheid met veel workshops over praktische machineveiligheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *