Veiligheid: een kwestie van herhalen, herhalen en herhalen

Bron: BouwendNederland.nl, Door A.L. (Lenneke) Neef

Zo’n twintig veiligheidscoördinatoren én de Inspectie SZW waren er donderdag 5 juni bij het VGM-KAM overleg in Amsterdam. De conclusie: veiligheidsbewustzijn neemt toe maar een lange adem is nodig.

Leuk waren ze niet echt natuurlijk, maar de praktijkverhalen van Michel Schenk en Renske Hotting van de Inspectie SZW zorgden wel voor een levendige, interactieve en vooral nuttige VGM-KAM bijeenkomst. Na een uitleg over de rol van de inspectie lieten de twee vertegenwoordigers van SZW aan de hand van veel praktijkvoorbeelden zien wat de inspecteurs zoal tegenkomen. Beelden van een man die ongezekerd op een betonplaat staat die door een hijskraan wordt opgehesen, beelden van een winkelcentrum in aanbouw waar goede afscherming van de bouwplaats ontbreekt en het winkelend publiek pal langs de bouwwerkzaamheden loopt.

Tips uitgewisseld

Het gaf veel stof tot discussie. Over bouwpersoneel dat nog altijd onvoldoende bewust is van het belang van goede veiligheidsmaatregelen en de risico’s die ze daardoor nemen, uiteraard. Dat is immers een terugkerend verhaal bij élke bijeenkomst rondom het thema: hoe krijg je dat nou goed tussen de oren van je medewerkers? Er werden tips uitgewisseld over hoe je dat zou kunnen realiseren. Een van de deelnemers vertelde bijvoorbeeld hoe bij hem op het bedrijf een externe veiligheidsexpert was ingehuurd om drie projecten te bezoeken en te beoordelen. De uitkomsten werden later op een personeelsbijeenkomst gepresenteerd. Als mensen in hun eigen projecten zien wat er mis is, dan maakt dat meer indruk dan wanneer het om een collegabedrijf gaat, was de gedachte erachter.
Wat niet wegneemt dat evengoed aan de Inspectie SZW werd gevraagd om regelmatig een presentatie te geven van voorbeelden van gevaarlijke situaties of ongevallen, om aan het personeel te kunnen laten zien. Een idee dat de Inspectie zeker gaat meenemen.

Geef ons de ruimte

Vanuit de groep KAM-Coördinatoren kwam ook de opmerking dat opdrachtgevers, en zeker de overheid, aannemers meer ruimte moeten geven om daadwerkelijk veilig te kúnnen werken. Planningen zijn nu vaak zo krap dat er onvoldoende ruimte is voor de nodige veiligheidsaspecten. Een punt dat de vertegenwoordigers van de Inspectie herkenden en wat ook zonder meer een belangrijk aandachtspunt in het beleid.

De jeugd heeft het

Conclusie van de bijeenkomst was dat het de goede kant opgaat maar dat er ook nog veel moet gebeuren om het veiligheidsbewustzijn te verbeteren. Vooral bij ervaren personeel is nogal eens het idee dat als het altijd zo gaat en als er (bijna) nooit iets fout gaat het toch niet nodig is om te veranderen. “Maar”, gaf Schenk aan, “dat er geen ongelukken gebeuren wil nog niet zeggen dat het veilig is.” Bewustwording komt neer op een lange adem en de boodschap blijven herhalen. Verder is de hoop gericht op de jonge instroom, die meer aandacht heeft voor veiligheid en het belang ervan inziet; en daar de ouderen mee zou kunnen opvoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *