Werken met de heftruck: veiligheid voorop

Opleiding voorkomt ongelukken

Wekelijks gebeuren er meerdere ernstige ongevallen met een heftruck en jaarlijks vallen er gemiddeld zeven doden. Bij de Arbeidsinspectie worden per jaar zo’n 170 ernstige ongevallen gemeld. En dat is maar het topje van de ijsberg.

Want u bent niet verplicht minder ernstige ongevallen te rapporteren. Echter, bij het Letsel informatiesysteem van de Stichting Consument en Veiligheid, worden elk jaar 1.600 heftruckincidenten met verwonde slachtoffers geregistreerd. Hoe kunt u dit voorkomen? John van Haren, directeur van Snelheftruckopleidinghalen, geeft antwoord: "Het lijkt ook zo makkelijk. Even snel een palletje verplaatsen met de heftruck. Haasten, omdat het bijna tijd is om naar huis te gaan en het werk toch nog af moet. Gebrek aan overzicht in het magazijn of puur de bravoure van de man die denkt dat hij alles kan. U heeft dit vast al eens meegemaakt, dat een werknemer te laks wordt of de veiligheidsregels niet naleeft. Gevolg; kantelende heftrucks, het aanrijden van een collega, of zelfs het gebruik van de heftruck als hoogwerker, of iets anders waarvoor de machine niet is bedoeld. Met alle gevolgen van dien. De verantwoordelijkheid ligt uiteraard bij u, de manager. U moet ervoor zorgen dat uw personeel alle regels weet en naleeft."

Basisregels
Van Haren: "Er zijn zoveel momenten van onachtzaamheid die leiden tot ernstige ongevallen. En zoveel daarvan kunt u voorkomen door de heftruckchauffeur een gedegen opleiding te bieden. Natuurlijk zijn er een paar basisregels die al veel ellende voorkomen. Zo moet de heftruckchauffeur zich nooit laten opjagen en altijd rekening blijven houden met de veiligheid van de mensen in de directe omgeving. Elke heftruckbestuurder moet zich goed realiseren dat een heftruck een zware machine is, die bij verkeerd gebruik enorme schade kan aanrichten."
Aangetoond is dat wanneer u uw heftruckbestuurders laat opleiden, beschadigingen en ongevallen aanzienlijk worden teruggedrongen. Van Haren: "Goed opgeleide heftruckchauffeurs zijn veel minder vaak bij ernstige ongevallen betrokken. Laat ze daarom altijd een cursus bij een erkende opleider volgen. Een heftruckcertificaat wordt door veel instanties ook al verplicht. De Arbowet bijvoorbeeld, geeft de verplichting dat uw werknemer moet kunnen aantonen dat hij een gedegen opleiding heeft gehad voor het besturen van een heftruck.

Een gedachte over “Werken met de heftruck: veiligheid voorop”

  1. T-rijbewijs verplicht voor brede heftrucks Woensdag

    De regels voor heftrucks worden aangescherpt. Vanaf 1 juli 2015 is een T-rijbewijs ook verplicht voor het besturen van sommige heftrucks.

    Voor het besturen van heftrucks breder dan 130 centimeter waarmee op de openbare weg wordt gereden is vanaf 1 juli 2015 een T-rijbewijs nodig. Volgens heftruckexpert Martijn Kruithof is een heftruck in algemene zin al snel breder dan 130 cm als hij 4 ton of groter is. “Per merk kan dit mogelijk een beetje verschillen, maar of je nu een Hyster, Still of Linde pakt, alle trucks boven de 4 ton zijn breder dan 130 cm. Daarbij niet meegenomen dat sommige trucks zijn uitgevoerd met een spoorverbreding voor stabiliteit of een vorkenbord of voorzetapparatuur die breder is dan 130 cm.”

    Nederland is één van de laatste landen in Europa waar een T-rijbewijs wordt ingevoerd. De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het moet de rijvaardigheid van de bestuurders verbeteren. Er gebeuren nu relatief veel ongelukken met landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid, waarbij vooral mede weggebruikers zoals voetgangers en fietsers gevaar lopen.

    Voor bestuurders op een heftruck die minder breed is dan 130 centimeter en op eigen terrein of in eigen magazijn rijden is geen T-rijbewijs nodig. Een grote groep heftrucks en bestuurders valt in deze categorie. Voor hen verandert er niets. Desalniettemin is Oscar Ebbeling van heftruckopleider HER verrast over de regelgeving en de uitzondering die wordt gemaakt. “Het rijden op een heftruck is niet te vergelijken met het rijden op een tractor. Een heftruck heeft andere lading dan een tractor. Heffen en hijsen brengen andere risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn vele malen groter.”

    Scholingsplicht blijft bestaan! De in de arbowet geregelde scholingsplicht voor bestuurders van heftrucks blijft overigens gewoon bestaan. Volgens Ebbeling ontstaat er een grijs gebied. “De maximale breedte van 130 cm zegt niets over het tonnage van de heftruck en de benodigde deskundigheid om het voertuig te kunnen besturen.” HER biedt al enkele jaren verschillende heftruckopleidingen aan met bijbehorende certificaten. De opleidingen zijn aangepast aan het tonnage van het voertuig. “Ieder voertuig vereist specifieke deskundigheid. Wij vinden dat het niet mogelijk moet zijn om met een regulier heftruckcertificaat 20-tons heftrucks of zwaarder te mogen besturen.”

    Hoe kom je aan een T-rijbewijs voor heftrucks?
    Iedereen die in het bezit is van een trekkercertificaat maar geen B-rijbewijs heeft, krijgt de gelegenheid om tot 1 jaar na de invoering (dus tot 1 juli 2016) zijn certificaat om te wisselen voor een T-rijbewijs. Vanaf 1 juli 2016 is het trekkercertificaat niet meer geldig.

    B-rijbewijs
    Wie het B-rijbewijs vóór 1 juli 2015 heeft gehaald, mag in de periode van 1 juli 2015 tot de datum dat het rijbewijs moet worden verlengd, landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid besturen. Bij de eerstvolgende verlenging of vervanging ná 1 juli 2015, wordt de T-bevoegdheid automatisch toegevoegd. Na de overgangsperiode (1 juli 2015 tot 1 juli 2025) mag een bestuurder alleen nog met een landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid rijden als hij of zij een T-rijbewijs heeft.
    Wie voor 1 juli 2015 een B-rijbewijs heeft gehaald en graag de T-bevoegdheid op zijn rijbewijs toegevoegd wil hebben, dan kan dat. Het is echter niet noodzakelijk, tenzij in het buitenland wordt gereden met een landbouw- of bosbouwtrekker of motorrijtuig met beperkte snelheid. De kosten voor de omwisseling zijn voor eigen rekening.

    C-rijbewijs
    Wie na 1 juli 2015 het C-rijbewijs haalt, krijgt op dit rijbewijs automatisch de T-rijbevoegdheid bijgeschreven. Chauffeurs die al een C-rijbewijs hebben, hoeven niets te doen; zij mogen in de overgangsperiode (1 juli 2015 tot 1 juli 2025) ook rijden met landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid zonder dat de T-rijbevoegdheid is bijgeschreven. Bij de eerstvolgende verlenging van hun C-rijbewijs na 1 juli 2015, wordt de T-bevoegdheid automatisch bijgeschreven.
    Kijk voor meer informatie op de site va het CBR.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *