Wereldwijd tot dusver 28 dodelijke hoogwerker-ongevallen

In de eerste helft van 2013 vonden er wereldwijd 28 dodelijke ongevallen plaats waarbij mobiele hoogwerkers (AWP's) betrokken waren. Ten opzichte van 2012 is dit een stijging van liefst 65 procent. Dit alles blijkt uit de resultaten van de ongevallendatabank van IPAF

De hoofdoorzaken van deze dodelijke ongevallen waren: kantelen (10), vallen van grote hoogte (9), beknelling (5), elektrocutie (3) en aanrijding met hoogwerkers (1). Bij dertien van de dodelijke ongevallen waren telescoophoogwerkers betrokken, bij 10 schaarliften en bij drie op chassis gemonteerde hoogwerkers. In twee gevallen was het machinetype onbekend.

Van deze dodelijke ongevallen vonden er 13 plaats in de Verenigde Staten, twee elk in Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië, en één elk in Armenië, Canada, Ierland, Maleisië, Noorwegen, Spanje en de Verenigde Arabische Emiraten. Bij de publicatie van deze resultaten actualiseerde IPAF de eerdere voorlopige resultaten van 2012, inclusief een eerder niet gemeld dodelijke ongeval in Canada in oktober 2012. Hiermee stijgt het totale aantal dodelijke ongevallen in 2012 tot 32, in plaats van de eerder gemelde 31.

Vergeleken met de eerste helft van 2012 waarin 17 dodelijke ongevallen werden gemeld, is het aantal gemelde dodelijke ongevallen in de eerste helft van 2013 toegenomen met ongeveer 65%. IPAF vermoedt dat er meer ongevallen werden gemeld, niet dat er meer ongevallen plaatsvonden. Terwijl de hoofdoorzaken gelijk waren verdeeld in de eerste helft van 2012, bestond in de eerste helft van 2013 een toename van het aantal dodelijke ongevallen die werden veroorzaakt door kantelen en vallen van grote hoogte. Bij de dodelijke ongevallen in de eerste helft van 2012 waren telescoophoogwerkers en op chassis gemonteerde hoogwerkers betrokken. In de eerste helft van 2013 waren hierbij meer telescoophoogwerkers en schaarliften betrokken.

“Op basis van de resultaten van meldingen uit de verhuurmarkt van IPAF schatten we dat er meer dan een miljoen hoogwerkers wereldwijd zijn,” zegt IPAF CEO Tim Whiteman. “Elk dodelijk ongeval is er een te veel, maar deze cijfers weerspiegelen wel dat hoogwerkermaterieel een veilige manier blijft om tijdelijk werk op grote hoogte uit te voeren. De nauwkeurigheid van de gegevens is afhankelijk van de meldingen over dodelijke ongevallen die worden gedaan door hoogwerkergebruikers en andere betrokkenen aan IPAF op de Databank Hoogwerker Ongevallen of aan een lid of personeel van IPAF,” licht IPAF technical officer Chris Wraith toe.

Alle fabrikanten, verhuurbedrijven, aannemers en gebruikers worden aangemoedigd om melding te maken van hun bekende dodelijke en ernstige ongevallen met mobiele hoogwerkers (MEWP's) en hefsteigers (MCWP's) wereldwijd aan de ongevallendatabank van IPAF. Het project is toegankelijk voor IPAF-leden en niet-leden, en bevat een optie voor anonieme meldingen.

Alle verzamelde gegevens zijn vertrouwelijk en geen enkel detail van een ongeval wordt gedeeld met derden of doorgegeven aan veiligheidsautoriteiten, tenzij onder wettelijke dwang. De enige uitzondering hierop is dat fabrikanten algemene gegevens ontvangen indien een door de fabrikant geproduceerde machine betrokken was bij een dodelijk ongeval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *