Verplicht aan de slag met gladheid voor de deur

bron: www.rendement.nl
De werkgever is verantwoordelijk voor het goed begaanbaar maken van de entree van de organisatie. Nu vorst aan de grond op sommige plaatsen voor spekgladde straten zorgt, is er dus werk aan de winkel.

Het arbobeleid van uw organisatie houdt niet op bij de voordeur. Het is zaak om te voorkomen dat werknemers en bezoekers uitglijden als ze het bedrijfspand willen binnengaan of verlaten. Door de vorst van de afgelopen dagen neemt het risico op gebroken en gekneusde lichaamsdelen sterk toe. Volgens artikel 3.2 van het Arbeidsomstandighedenbesluit moeten arbeidsplaatsen veilig toegankelijk zijn en ook weer veilig kunnen worden verlaten.

Valgevaar door gladde stoepen in de RI&E

Om het risico op bedrijfsongevallen  door gladheid te verminderen, moet in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) (tool) van uw organisatie een zogenoemd gladheidsbestrijdingsplan staan om effectief en snel te kunnen optreden. Daarbij moet in kaart zijn gebracht welke plaatsen op het terrein de hoogste risico’s bij gladheid opleveren. Die inventarisatie vormt de basis voor  een plan, waarin staat wie welke maatregelen moet uitvoeren als er sprake is van gladheid. Als het hele bedrijfsterrein moeilijk te behoeden is voor valgevaar, moeten ten minste de laad -en losplaatsen en de looppaden speciale aandacht krijgen.

Ga gladheid te lijf met strooizout

Door gladheid, sneeuw en ijzel kunnen werknemers of bezoekers uitglijden en vallen. Natuurlijk moeten zij zelf ook uitkijken, maar gladheid kan verraderlijk zijn. Gladheid is te bestrijden door te strooien met zout of zand. Droogloopmatten neerleggen buiten bij de ingang kan ook helpen. En mocht het flink gaan sneeuwen, dan kan de sneeuw het beste aan de kant worden geschoven met sneeuwschuivers.

Een gedachte over “Verplicht aan de slag met gladheid voor de deur”

  1. Koudewijzer van TNO geeft overzicht van de gevoelstemperatuur

    Het is winters weer vandaag, met in het hele land sneeuwval. Maar hoe koud is het eigenlijk? De door TNO ontwikkelde koudewijzer toont wat in de volksmond de gevoelstemperatuur wordt genoemd op de kaart van Europa. De gevoelstemperatuur is ook bekend als de windchill index of JAG/TI.

    Alhoewel de ‘gevoelstemperatuur’ veelal overeenkomt met hoe mensen de temperatuur ervaren is het eigenlijk bedoeld om het risico op koudeletsel of bevriezing in te schatten als gevolg van weer en wind. Als de gevoelstemperatuur onder -15 graden is geeft het KNMI een waarschuwing.

    De informatie van de Koudewijzer is relevant voor mensen die langdurig buiten werken of verblijven, zoals postbezorgers, politie, of soldaten, maar ook voor daklozen en de instanties die daar over gaan. Het gegeven risico is geldend voor een wandelende, gezonde persoon van gemiddelde lichaamsgrootte, en het risico kan dus groter of kleiner zijn afhankelijk van individuele factoren.

    Arbowet en werken bij lage temperaturen

    Als een werkplek te koud is, kunnen werknemers minder goed presteren en bovendien ziek worden. Het gaat hierbij niet alleen om mensen die in de buitenlucht werken, maar ook om werknemers in onverwarmde loodsen of koelcellen. Werkgevers moeten maatregelen treffen om gezondheidsschade als gevolg van kou te voorkomen. Meer informatie: Werken in de kou.

    Bron: TNO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *