Verbond introduceert werkdruktemeter om werkplezier én werkdruk te meten

Bron: RiskenBusiness

Vandaag introduceren cao-partijen, werkgevers- en werknemersorganisaties, de Werkdruktemeter om het werkplezier en de werkdruk van iedereen werkzaam in de verzekeringsbranche te meten.“Om zo werknemers en werkgevers te stimuleren met elkaar het gesprek aan te gaan en waar nodig de werkdruk te verlagen en het werkplezier te verhogen, aldus Arnest Deurloo, voorzitter van de Taskforce Arbocatalogus en bestuurslid van het sectorbestuur arbeidsvoorwaarden waar het voor de branche gratis instrument het afgelopen jaar ontwikkeld is.

Het is voor Gerard van Hees, lid van de Taskforce Arbocatalogus en bestuurder van FNV Finance, van meet af aan duidelijk dat de Werkdruktemeter in een grote behoefte zal voorzien. “Door de Werkdruktemeter verzamel je concrete informatie. Daarmee kunnen managers het gesprek aangaan over het werkplezier en de mogelijkheden om werkdruk individueel, via een gerichte teamaanpak of op ondernemingsniveau aan te pakken.”

Hoe werkt het?

Om toegang te kunnen krijgen tot de Werkdruktemeter moet degene die zich bezighoudt met het personeelsbeleid, bijvoorbeeld een HR-manager of arbo-coördinator/degene die zich met  het personeelsbeleid bezighouden via www.werkdruktemeter.nl een licentiecode aanvragen. Daarmee is hij of zij ook meteen de coördinator van het bedrijf. “Dat is een bewuste keuze”, benadrukt Deurloo. “Het instrument is voor iedereen bedoeld, maar we hebben er bewust voor gekozen om iemand aan te wijzen die het instrument openstelt voor gebruik. Door er in het begin iets meer begeleiding op te zetten, verhogen we de kans dat er ook daadwerkelijk iets met de resultaten wordt gedaan.”

11 basisvragen

De test zelf bestaat uit elf basisvragen die de belangrijkste thema’s rondom werkdruk omvatten. Als een medewerker een basisvraag negatief beantwoordt, krijgt hij vervolgvragen die meer de diepte in gaan. Na de test krijgen medewerkers direct feedback met praktische tips. Ze kunnen die resultaten downloaden of via een e-mail naar zichzelf sturen. De vragen laten precies zien wat relevant is”, meent Deurloo. “Als je een negatief antwoord geeft, en in vervolgvragen terechtkomt, is dat immers meteen al een indicatie dat er meer aan de hand is.”

Beide heren wijzen er met klem op dat de test volledig anoniem is. Namen en e-mailadressen worden niet gekoppeld aan de uitslag, zodat een leidinggevende niet weet wie de test heeft gedaan en/ of wat ingevuld is Twee weken na de e-mail wordt automatisch de naam van de werknemer en het e-mailadres verwijderd. Bovendien krijgt de leidinggevende pas resultaten te zien als minimaal vijf medewerkers de vragen hebben beantwoord om zo de anonimiteit te waarborgen.

De Werkdruktemeter is ontwikkeld in opdracht van werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers van cao-partijen in de verzekeringsbranche. De Werkdruktemeter is bedoeld voor medewerkers, leidinggevenden en HR-managers/(arbo-) coördinatoren van verzekeringsmaatschappijen.

Nieuwsgierig naar meer? Lees dan ook het interview dat het verbond onlangs had met prof. dr. Arnold Bakker.Of lees het interview met Deurlo en van Hees:  interview

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *