Tinnitus: ‘Na 1 seconde kan u al gehoorschade oplopen’

overgenomen van:De Standaard

Aan de vooravond van de start van Rock Werchter waarschuwt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) voor de gevolgen van te luide muziek. Dat kan tot blijvende gehoorschade leiden en een permanente fluittoon. ‘Het is soms om gek van te worden’, zegt wie er mee te maken hebben.

Driekwart van de jongeren had er al eens tijdelijk last van. Een op de vijf permanent. Toch beschermen nog veel te weinig jongeren hun oren wanneer ze naar een festival of fuif gaan, zeggen audiologen. De gevolgen zijn nochtans niet om te lachen. En als je het eens goed te pakken hebt, is de kans groot dat je er niet meer vanaf geraakt.

Wat is tinnitus eigenlijk?

Mensen die last hebben van oorsuizen horen geluiden die hun omgeving niet kan waarnemen. In ons binnenoor zitten haarcellen met trilhaartjes die de geluidsgolven omzetten in elektrische signalen en naar de hersenen sturen. Raken die trilhaartjes beschadigd, dan geven ze bepaalde geluidssignalen niet meer door. De hersenen hebben dan de natuurlijke reflex om dat verlies te compenseren door op zoek te gaan naar de ontbrekende signalen en hyperactief te reageren. Zo ontstaat tinnitus. Vaak gaat oorsuizen ook gepaard met hyperacusis waarbij je overgevoelig wordt voor alledaagse geluiden. Een deur die dicht wordt geklopt, maakt ineens veel meer lawaai.

Hoe krijg je tinnitus?

‘De grootste oorzaak is een langdurige blootstelling aan een te hoog geluidsniveau of een plots hard geluid. Geluiden onder 80dB zijn relatief veilig, maar zodra je die grens overstijgt, loop je kans op gehoorschade.

‘Een concert van rond de 115dB bijvoorbeeld kan al na 1 seconde gehoorschade veroorzaken. Maar, en dat beseffen jongeren niet altijd, je kan evengoed tinnitus oplopen wanneer je naar te hoge decibels luistert via oortjes of hoofdtelefoon’, zeggen neus-, keel- en oorspecialisten in het UZA.

Ook gehoorverlies door ziekte, stress, bepaalde medicatie, hart- en vaatziektes, chemo- of radiotherapie kunnen aan de basis liggen van oorsuizen, net als een hoofdtrauma na een ongeval of bepaalde spierspanningen in de nek of hals.

Kan het behandeld worden?

‘Er bestaat geen geneesmiddel om oorsuizen weg te nemen, maar er zijn wel verschillende behandelingen om de klachten te verminderen. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) vraagt aan de vooravond van Rock Werchter aandacht voor een betere zorg voor mensen met tinnitus-klachten en in het hele land moeten dezelfde regels gelden voor het geluidsniveau bij muziekuitvoeringen om ons te beschermen tegen te luide muziek.

‘Adequate regelgeving is een voorwaarde om uit medisch oogpunt paal en perk te stellen aan excessieve geluidsblootstelling’, staat te lezen in het advies.

Voorts meent de HGR dat de bevolking nog meer gesensibiliseerd en geïnformeerd moet worden over de problematiek van gehoorschade door blootstelling aan excessieve geluidsniveaus. Daarnaast is het de taak van de huisarts om tinnitus te herkennen en de ernst vast te stellen. Wanneer de levenskwaliteit van de patiënt erg wordt aangetast, moet hij doorverwezen worden naar de keel-, neus- en oorspecialist. Die zal trachten, soms samen met een audioloog, aard en achtergrond van de tinnitus-klachten te achterhalen en behandelwijzen voorstellen.

Ten slotte is ondersteuning van een expertisecentrum aangewezen: het multidisciplinaire expertisecentrum kan de behandelend specialist terzijde staan of de behandeling overnemen. Daarnaast kan het expertisecentrum het onderzoek naar de efficiëntie van diagnoses en behandelmethodes coördineren.

Hoe kunnen we ons beschermen?

Omdat de oorzaak van tinnitus vaak onbekend is, is het moeilijk om deze aandoening bewust tegen te houden. Toch zijn er enkele eenvoudige maatregelen die u kan nemen om het risico op oorsuizingen zo klein mogelijk te houden. Op de website Detuutvantegenwoordig.be geeft men volgende tips:

  • Draag altijd oordoppen als je naar een fuif of festival trekt. Zo kan je een hele avond de ziel uit je lijf dansen zonder de volgende dag wakker te worden met een tuut in je oren.
  • Met de juiste oordoppen in je oren kan je blijven genieten van de muziek en heb je de dag nadien geen last van oorsuizen. Meer zelfs: kwaliteitsvolle oordopjes zorgen ervoor dat je de muziek zuiverder hoort en dat je de mensen rondom je beter begrijpt.
  • Vermijd wegwerpoordopjes, maar gebruik universele oordoppen of op maat gemaakte oordoppen, die de beste bescherming en muziekkwaliteit bieden. Koop oordopjes op maat. De meeste mutualiteiten betalen je enkele tientallen euro’s per kalenderjaar terug.
  • Oordoppen thuis vergeten? Geen nood! Op de meeste fuiven of concerten kan je er gratis verkrijgen aan de bar. Op sommige plaatsen vind je zelfs automaten waar je oordopjes kan kopen.
  • Ook al heb je oordoppen in, blijf niet de hele avond in een luide omgeving hangen. Neem af en toe een pauze en laat je oren tot rust komen. Een ‘oorpauze’ zal de kans op gehoorschade en oorsuizen aanzienlijk doen verminderen.
  • Dicht bij de geluidsboxen voel je de muziek natuurlijk het best, maar de hoge decibels die je oren daar binnenkomen, kunnen ze voorgoed naar de tuut helpen. Sta dus wat verder weg van de geluidsboxen. Je oren zullen je heel dankbaar zijn!
  • Heb je ’s nachts na een feestje last van een pieptoon in je oren, maar verdwijnt die de volgende ochtend weer? Negeer die waarschuwing van je oren dan niet. Die pieptoon is namelijk een alarmsignaal: je oren zijn die nacht wat beschadigd. Als je niet oppast, zal de schade zich opstapelen en kan dit zelfs tot permanente tinnitus leiden. Gun je oren dan vooral rust en draag steeds oordoppen.
  • Niet alleen te luide muziek op feestjes kunnen gehoorschade en oorsuizen veroorzaken, ook je oortjes of hoofdtelefoon kunnen je oren stevig en voorgoed beschadigen. Want vergis je niet: te lang luisteren naar te luide muziek via je oortjes of je hoofdtelefoon is zeer schadelijk voor je oren. Op deze pagina vind je handige tips om die apparaten op een veilige manier te gebruiken.

Hoe ervaren muzikanten die last hebben van oorsuizen het zelf?

AC/DC-zanger Brian Johnson, Oasis-gitarist Noel Gallagher, Eric Clapton, Bono van U2, Bryan Ferry, Ozzy Osbourne, Phil Collins, onze eigen Bart Peeters en Sean Dhondt, allemaal weten ze waarover ze praten omdat ze er allemaal last van hebben. Een gevolg van jarenlang optreden zonder oorbescherming.

Presentator en muzikant Sean Dhondt heeft al sinds zijn veertiende last van tinnitus. ‘Als ik mijn oren afsluit, hoor ik een constante fluittoon. Best vervelend’, zegt hij en raadt iedereen aan om gehoorbescherming te dragen bij luide muziek.

‘Mijn hoofd is een jukebox’, zei Bart Peeters ooit over zijn tinnitus.

Zangeres Silvy De Bie (35) heef in haar linkeroor een constante fluittoon die mogelijk nooit meer zal verdwijnen. ‘Ik hoor onafgebroken een pieptoon. Omgevingsgeluid camoufleert de tinnitus, maar wanneer ik in bed lig, hoor ik die brommende fluittoon weer. Ik probeer dat te plaatsen. Zo maak ik mezelf wijs dat het sissend geluid afkomstig is van een toestel, in plaats van dat het zich in mijn hoofd afspeelt. Er zijn mensen die het zo erg hebben dat ze hun kop wel tegen de muur kunnen slaan. Gelukkig kwam het bij mij niet zover’, getuigde ze.

Stijn Meuris hoort de zee constant ruisen in zijn hoofd. ‘Ik wil me zeker niet als een slachtoffer profileren, maar ik begrijp absoluut dat iemand compleet zot draait en uiteindelijk tot een wanhoopsdaad overgaat. Ik probeer het niet donker in te zien en, zeer belangrijk, mezelf niet op te sluiten. Ik ken mensen met tinnitus die als een kluizenaar zijn gaan leven, weg van alle lawaai en muziek. Maar hoe stiller je de omgeving maakt, hoe erger de tinnitus gaat doorwegen’, zei hij daarover in Het Nieuwsblad.

Bron: BELGAMEDIASUPPORT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *