Coronavirus: heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Bron:rodekruis.nl

Hoe verklein je de kans op besmetting met het coronavirus en wat doe je als je besmet bent? Moeten we een mondkapje op? Lees hier de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Mondkapjes helpen alleen als je speciale exemplaren gebruikt die neus en mond goed bedekken. Ze zijn een aanvulling op andere maatregelen zoals grondig handen wassen. We raden zorgverleners aan mondkapjes te gebruiken als ze in aanraking komen met patiënten die (mogelijk) het coronavirus hebben. Dit geldt ook voor familieleden die thuiszorg bieden. Daarnaast is het belangrijk dat mensen die symptomen vertonen, maskers dragen om het risico op verspreiding te verkleinen.

Wat is het coronavirus?

Er bestaan verschillende coronavirussen. Sommigen kunnen ernstige klachten veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn MERS en SARS. Het virus leidt vooral tot luchtwegklachten en koorts. Het nieuwste coronavirus is eind december 2019 opgedoken in China. Hoe het precies wordt overgedragen van mens op mens, hoe besmettelijk het is en hoe lang het duurt voordat je klachten krijgt is nog niet bekend.

Komt het coronavirus voor in Nederland?

Sinds 27 februari 2020 is in Nederland het eerste geval met het coronavirus gesignaleerd. Kom je uit een besmet gebied en heb je luchtwegklachten en koorts? Neem dan telefonisch contact op met de huisarts en meld waar je bent geweest.

Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen?

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om het risico op besmetting te verkleinen:

 • Was regelmatig je handen met zeep (min. 20 sec.)
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

Reis je naar een land met het coronavirus? Neem dan ook deze voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd contact met boerderijdieren
 • Houd afstand van mensen met griepverschijnselen
 • Was je kleren als je in contact bent geweest met iemand met griepverschijnselen. Het virus wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen

Tekst gaat verder onder de video

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?

De kans is heel klein dat mensen in Nederland het coronavirus hebben. Zeker als ze niet net terugkomen uit Wuhan in China. Is dat wel het geval, meld je dan zo snel mogelijk bij de huisarts en geef aan dat je in China bent geweest.

Wat doet het Rode Kruis om het coronavirus te bestrijden?

Het Rode Kruis geeft in zoveel mogelijk landen ter wereld voorlichting om het risico op besmetting te verkleinen. In China bieden hulpverleners ook psychosociale zorg en ze zijn betrokken bij het vervoeren van patiënten in ambulances. In Zuid-Korea deelt het Rode Kruis hulpgoederen uit aan mensen die in quarantaine zitten.  Het Rode Kruis in Mongolië heeft tot nu toe 7.000 flessen ontsmettingsmiddel uitgedeeld bij onder andere gezondheidscentra, treinstations en het vliegveld.

Ook in Nederland houdt het Rode Kruis de situatie nauwlettend in de gaten. We onderhouden contact met overheidsinstanties en staan klaar om te handelen wanneer nodig. Hulpverleners in Nederland zijn extra gebriefd op de hygiënemaatregelen die ze moeten nemen. Ook geeft het Nederlandse Rode Kruis voorlichting via de website en sociale media.

De WHO bestempelt het coronavirus als een internationale noodsituatie. Wat betekent dat?

Dat de dreiging volgens de Wereldgezondheidsorganisatie behalve internationaal ook zeer ernstig, plotseling, ongebruikelijk en onverwacht is. Gevolg van de status die de WHO aan het coronavirus toekent: er komen meer middelen vrij om het virus te beteugelen en landsgrenzen en internationale vliegvelden mogen scherper worden gecontroleerd. Het is overigens de zesde keer dat de WHO op deze manier alarm slaat. De voorlaatste keer was op 18 juli vorig jaar, toen was de ebola-uitbraak in het noordoosten van Congo de aanleiding.

Voor meer informatie over het coronavirus kun je terecht op de site van het RIVM.

of klik hier voor aanvullende informatie van het Rode Kruis.

Meer weten over griep en preventieve maatregelen klik dan hier

2 gedachten over “Coronavirus: heeft het zin om een mondkapje te dragen?”

 1. Wettelijk kader mondmaskers

  Voor het op de markt brengen van mondmaskers binnen de EU is wet- en regelgeving van toepassing. Dit is in eerste instantie Europese wetgeving, maar per lidstaat kan ook nationale wetgeving met aanvullende eisen van toepassing zijn. Het beoogd gebruik van het mondmasker bepaalt de van toepassing zijnde wet- en regelgeving.

  Download ‘Wettelijk kader mondmaskers’

  PDF document | 3 pagina’s | 334 kB

  Circulaire | 17-06-2020

 2. ‘Arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen, kom in actie!’

  Jan Doornbusch – gecertificeerd hogere veiligheidskundige – roept in een blog op Arbo-online op tot actie.

  “Ik merk dat de voorzorgsmaatregelen in de coronacrisis me steeds meer beginnen te irriteren. En dan in het bijzonder de (on)zin over mondkapjes. Zelfs in de Kamer overweegt men dat we deze vorm van persoonlijke bescherming allemaal op straat zouden moeten dragen. Oostenrijk kent deze plicht inmiddels al.

  In het verlengde van de discussie begin ik mij af te vragen of wij als arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen en ook bedrijfsartsen nog wel serieus worden genomen. En of we ons niet wat meer moeten laten horen. Daarom is dit een open brief aan iedereen die te maken heeft met ‘de preventieve werking van mondkapjes’.

  Immers, hoeveel werknemers in de bouw en VCA-gecertificeerden hebben de laatste decennia niet geleerd dat een ander woord voor mondkapje ‘kiezelstenenmasker’ is? En dat dit uitsluitend geschikt is voor ‘grof, onschadelijk stof’? Virussen zijn noch grof stof, noch onschadelijk.

   

  In arbeidshygiënische strategie is mondkapje laatste stap

  Als iemand weet wat de beschermende werking van mondkapjes is, zijn het wel de arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen. Niet voor niets adviseren zij toepassing van de arbeidshygiënische strategie. In het scenario corona betekent dit: thuisblijven bij ziekteverschijnselen of twijfel en anders 1,5 meter afstand houden. Mondkapjes uitsluitend inzetten als het niet anders kan. Die garanderen immers geen bescherming tegen schadelijk stof zoals het CoVid-19-virus.

   

  Persoonlijke bescherming moeten CE-markering hebben

  Arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen weten ook dat persoonlijke beschermingsmiddelen bij Warenwet voorzien moeten zijn van een CE-markering. Dit kan alleen als ze voldoen aan gestandaardiseerde eisen en testen; in dit geval bijvoorbeeld de EN-149.

  Hoe is het dan mogelijk dat Nederland een half miljoen mondkapjes inkoopt die hier niet aan voldoen? Dat betekent óf illegale import, óf inkopers die voor de gek zijn gehouden. Van dat laatste lijkt inmiddels sprake te zijn, nu iedereen mondkapjes maakt zonder dat vaststaat welke beschermende werking die hebben.

   

  Maatregel opleggen aan burgers gebaseerd op emotie

  Veel mondkapjes die op tv in beeld komen, dragen het logo van 3M. Dat is een merk dat staat voor kwaliteit, alles van een CE-merkteken voorziet en kenbaar maakt wat de klant mag verwachten. Een FFP1 of FFP2 mondkapje beschermt niet tegen virussen. Maar Kamerleden hebben óf de gebruiksaanwijzingen van 3M mondkapjes nog niet gelezen, óf ze hebben die niet willen geloven. Het gevolg is dat ze ons als burger een maatregel willen opleggen die gebaseerd is op emotie.

  Inmiddels heeft Jos Putman als expert op het gebied van mondkapjes en normen namens de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) zijn kennis over mondkapjes ruim via de media gedeeld.

   

  Arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen, kom in actie!

  Maar het lijkt alsof niemand luistert en men liever vertrouwt op emotie en zelfgemaakte kapjes. Als dat het geval is, ziet het er somber uit voor arbeidshygiënisten en veiligheidskundigen en bedrijfsartsen. Waarom kunnen zij wel werkgevers en werknemers adviseren op basis van feiten en ervaringen, maar zouden zij zich niet luidkeels laten horen in het politieke debat en in de media? Zodat we nu het risico lopen dat emotie gaat leiden tot ineffectieve maatregelen en je reinste bedrog en wetsovertredingen?

  Vandaar dat ik hierbij oproep tot meer actie van de arbodeskundigen(verenigingen)!”

  Lees ook het interview met Jan Doornbusch in VK-magazine: ‘Aan het woord; de papiertjesverzamelaar’

   

  Bron: Arbo-online

  Geschreven door Janneke Reijseger op 04 mei 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *