‘Bouwsector verspilt jaarlijks 5 miljard aan herstellen van missers’

Bron:RTLnieuws

Hoewel de bouwsector goed presteert, blijven de winstmarges van bouwbedrijven laag. Dat komt door zogeheten faalkosten, stelt de ABN Amro in een rapport. Het herstel van bijvoorbeeld een verkeerd geplaatste deur of scheve dakkapel loopt jaarlijks op tot miljarden euro’s.

Als oorzaak van deze faalkosten noemen de bouwbedrijven tijdsdruk. Ze kunnen amper aan de vraag voldoen en kampen met een tekort aan krachten. Er is zo veel werk, zo stelt ABN Amro in het rapport ‘Verspilde moeite’, dat alles snel afgrond moet worden en ‘dat leidt tot fouten’. 

Als tweede oorzaak wordt een slechte werkvoorbereiding genoemd, gevolgd door fouten en slecht communicatie door het personeel op de werkplaats. Dat laatste zorgt weer voor een toename van ernstige arbeidsongevallen op de bouwplaats. 

Vijf miljard euro verspild

Uit een enquête die de bank hield onder producenten van bouwmaterialen, aannemers, adviseurs en installateurs komt naar voren dat bijna vier op de tien ondernemers 5 procent of meer van de omzet kwijt zijn aan het herstellen van fouten.

Als dat wordt doorgetrokken naar de hele sector met een totale jaaromzet van zo’n 100 miljard euro dan komt dat neer op een kostenpost van ongeveer vijf miljard euro.

Hardnekkig probleem

Onder faalkosten vallen zowel arbeidsuren als materiaal. Om een verkeerd geplaatste deur als voorbeeld te nemen: die moet er weer uit, terug naar de leverancier en dan moet er weer een nieuwe gemaakt of besteld worden en vervolgens weer opnieuw geplaatst. Dat kost tijd én geld. 

De ABN stelt dat deze faalkosten hardnekkig blijken. Dat zou komen doordat het bouwproces uit veel stappen bestaat en er veel partijen bij betrokken zijn. De bouw wordt daarnaast gedreven door de kostprijs: het moet dus allemaal niet alleen snel maar ook goedkoop.

Volgens Vereniging Eigen Huis is het aantal gebreken per woning de afgelopen jaren sterk gestegen. In 2017 deden zich gemiddeld 21 gebreken per opgeleverde nieuwbouwwoning voor. In 2012, op het hoogtepunt van de crisis, bleef dit beperkt tot 15 gebreken.

RTL Z

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *