Nijemirdum: vijfde Friese arbeidsdode in twee jaar door ongeluk met zwaar voertuig

Bron: www.lc.nl, door: Rutger van der Meij
In 2016 kwam bij een boerderij in Boijl een man om het leven bij een ongeluk met een verreiker.
Dodelijke arbeidsongevallen in Friesland, zoals woensdag in Nijemirdum, blijken opvallend vaak te draaien rond zware (landbouw)voertuigen.
Met het overlijden van de 19-jarige trekkerbestuurder die woensdag in Nijemirdum onder een vracht uien bedolven raakte, zijn er sinds 1 janauri 2016 officieel zes arbeidsdoden gevallen in Friesland. Bij alle ongelukken heeft de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) onderzoek verricht.

Die ongelukken lijken opmerkelijk veel op elkaar. Eén keer kwam een matroos van een binnenvaartschip om het leven door verdrinking, maar bij de overige vijf gevallen speelde elke keer een zwaar (landbouw)voertuig een rol. De slachtoffers overleden door aanrijding, beknelling of – zoals woensdag – door vallende lading.

Rechtszaak
Het bedrijf Mestverwerking Fryslân BV in Wâlterswâld moet op 14 mei vanwege zo’n ongeval voor de rechter verschijnen. Op 28 september 2016 werd hier een man uit Woudrichem aangereden door een shovel. Hij overleed te plekke.
De bestuurder van de shovel wordt niet vervolgd, maar het mestverwerkingsbedrijf wel. Het Openbaar Ministerie verdenkt de onderneming van nalatigheid en het niet naleven van de Arbeidsomstandighedenwet.
Eén dag eerder, op 27 september, overleed bij Uitwellingerga een medewerker van een grondbedrijf toen een ponton omsloeg. De man raakte daarbij bekneld onder zijn trekker.

Gekantelde vrachtwagen
Op 25 november 2017 kwam een 62-jarige werknemer om toen hij op een boerenerf in Boijl onder een verreiker terechtkwam. Hierbij was volgens het OM geen sprake van schuld.
Een truckchauffeur verloor op 15 januari dit jaar het leven nadat hij bij een boerderij in Tzum onder een gekantelde vrachtwagen van een collega belandde.

Landelijk beeld is anders
De fatale ongelukken in Friesland sluiten nauwelijks aan bij de landelijke bevindingen van de Inspectie. Van de 181 dodelijke arbeidsongevallen tussen 2014 en 2017 wordt ‘contact met bewegende voorwerpen’ als voornaamste oorzaak genoemd. Meestal gaat het dan om losschietende materialen op de bouwplaats of bij industriebedrijven.
Ook valpartijen, al dan niet van grote hoogte, leidden relatief vaak tot overlijden. Maar aanrijdingen met voertuigen komen landelijk gezien maar bij 6 procent van alle fatale ongevallen voor.

Inspectie: geen campagne
Wanneer de Inspectie SZW landelijke ‘trends’ ziet als het gaat om arbeidsongevallen, wordt er extra aandacht aan besteed, zegt woordvoerder Paul van den Burg.
,,Er zijn al veiligheidscampagnes geweest over de gevaren op de bouwplaats, over heftrucks en in de metaalbranche.’’ Maar voor de agrarische sector, die in Friesland zo dominant is, zegt hij zo’n campagne niet te kennen.

Bezorgd
De arbo-organisatiet voor de agrarische sector, Stigas, maakt zich al wel een paar jaar zorgen over ongelukken in de landbouw. Dat zijn er veel te veel, vindt de dienst.
Uit gegevens van Stigas blijk dat vier op de tien dodelijke landbouwongelukken te maken hebben met aanrijdingen.

Stigas heeft zelf het initiatief genomen achter een campagne om het aantal ongelukken tot 2020 fors te verminderen, zegt medewerker Wim van den Boomen. Het gaat deels om een verandering van de bedrijfscultuur. ,,Door voorlichting aan werkgevers proberen we dit probleem kleiner te maken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *